Kalendar takmičenja 2019

<<  <  August 2022  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

26503058
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
11856
17899
98214
26230488
272570
790339
26503058

12-08-2022 14:59
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Mogu li mobilni telefoni uzrokovati probleme sa vidom kod dece

Increasing screen time during the coronavirus pandemic could be harmful to  kids' eyesight

Brojna istraživabnja su pokazala da prekomerna upotreba mobilnih uređaja i tableta kod male dece može izazvati probleme sa očima. Nove tehnologije kao da su postale nove "čuvalice deteta". Od novorođenčadi pa nadalje, roditelji sve više (nenamerno) dozvoljavaju deci upotrebu pametnih telefona, koji mogu uticati na pogoršanje vida.

Na odobrenje majke iz Beograda, gospođe Snežane, čije dve devojčice plivaju u našem klubu, dobili smo saglasnost da objavimo zastrašujuće činjenice koje se tiču prekomerne upotrebe pametnih telefona kod dece, kada su njenom sinu, na rutinskom pregledu kod očnog lekara otkrili da vidi duple slike.

Kratak rezime toga šta se stvarno dogodilo ostavljamo u nastavku:

"Od 2019. godine vodimo bitku sa Đoletom. Elem, tog marta 2019. godine doktorka na rutinskom pregledu u DZ otkriva da vidi duple slike. Dioptrija u nebesa. Neurolog, strabolog... Neurolog i magnet. Trenutak kada mi je doktor saopštio da moramo na magnet i da mora da isključi ono najgore, tumor, neću nikad zaboraviti u svom životu", piše ona na svoj Fejsbuk profilu.

Tu sve bude u redu, a onda su usledila testiranja na još neke strašne bolesti "čijih imena ne želim da se setim, a koje su povezane sa duplim slikama".

"I to je sve bilo u redu. Dobismo naočare i reč da će se to ispraviti. Zašto je video duple slike, to niko u tom trenutku nije znao. Ja sam sumnjala. Bio je raspust. Bila je baba. I bio je mobilni telefon. Ali tad doktori rekoše da se, eto nije javio ni jedan slučaj gde bi se povezalo sve sa mobilnim", napisala je Grocić i nastavila:

"Došla je korona, opet mobilni u beskonačno i početkom jula oko ode u stranu. Bez razloga. Ili sa razlogom. Posle svih pregleda, obišli smo od avgusta do novembra sve klinike i sve doktore koji su se bavili ovim problem, oko je bilo još gore. Na kraju u januaru ove godine stigosmo do doktorke Popović. Strabolog. Ušli smo. Pogledala rezultate od kolega: 'Da li si u poslednjih četiri meseca gledao telefon po četiri sata dnevno?, pitala je. Odgovrila sam "možda i više...". Nije mu širila zenice, samo je rekla "ne znam koji mi je ovo slučaj..." Akutni strabizam. Dobija se od preterane upotrebe smart uređaja".

Kako piše dalje, oko se adaptira na postojeće stanje i vremenom kod dece tog uzrasta počinje da atrofira.

"Dobili smo i uzrok i posledicu. Đole se u petak operisao. Sredio je oko. Zategnut mišić. Svašta sam saznala. Da kod neke dece ne postoji akomodacija oka na daljinu. Ne prepoznaju predmete u daljini…. Sledeći put kad deci date telefon, zapitajte se da li vam je sve ovo potrebno. Ja mislim da nije", napisala je ova majka.

Kod Đoleta (9) je određena dioptrija na preventivnom pregledu kada je imao 6 godina i dete je dobilo naočare, a to znači, smatra oftalmolog dr Nikola Petrović da je taj strabizam uslovljen i tom dioptrijom koju je dete imalo.

Gledanje telefona vodi do pojačane akomodacije, odnosno do toga da može da vidi slike na različitim daljinama podjednako isto, podjednako dobro. Prilikom gledanja telefona oko akomodira 4,5 puta više i očni mišići rade 4,5 puta više nego kada oko gleda neki predmet u daljini.

kod akutnog strabizma sumnja prvo na tumor ako detetu oko nije skretalo do šeste godine, eventualno sedme najranije.

Kad se isključi mogućnost da nije tumor ili invazivni proces, klasičnom operacijom produžavanja ili skraćivanja očnog mišića oko se vraća u primarni položaj i sve ostaje na kontrolama ili eventualnoj korekciji naočarima

Savetujemo roditelje da smanje upotrebu mobilnih telefona, tableta ali i televizije kada su deca u pitanju. Simptomi na koje bi trebali obratiti pažnju kod dece, kada su oči u pitanju su:

  • često trljanje očiju
  • prekomerno treptanje
  • naginjanje glave i čkiljanje kod čitanja ili posmatranja tv-a i mobilnog telefona
  • glavobolje od naprezanja očiju
  • dete se žali na umor očiju i dvostruki vid

Ukoliko se dete požali na bilo koji od navedenih simptoma, bilo bi dobro da se što pre javite svom lekaru i preispitate vid svog deteta.

Kao roditelj, znamo da zabrana detetu od potpunog korišćenja  mobilnih telefona, tableta i televizije možda nije baš najbolji i najpraktičniji pristup, jer vaše dete će pre ili kasnije biti izloženo ovim uređajima. Umesto toga predlažemo da razmislite o postavljanju ograničenja.

To možete učiniti na sledeće načine:

  • postavljanje ograničenja za korišćenje telefona, tableta i televizije, na primer na 30 minuta dnevno;
  • obratite pažnju da dete u kontinuitetu ne posmatra navedene uređaje bez pravljenja kratkih pauza;
  • obratite pažnju da udaljenost od uređaja bude najmanje 30cm;
  • podsticanje bavljenja fizičkom aktivnošću.

 

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić