Kalendar takmičenja 2019

<<  <  August 2022  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

26503385
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
12183
17899
98541
26230488
272897
790339
26503385

12-08-2022 15:26
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Disciplina dece

disciplina dece

Bez obzira koliko imate godina i čime se bavite, svako od nas je sigurno više puta tokom života naišao na pojam discipline. Kada su deca u pitanju, nailazimo na poteškoće oko uključivanja i određivanja pravila u zavisnosti od različitih situacija. Često pronalazimo sebe da za većinu situacija govorimo "NE". Postavlja se pitanje kako decu naučiti određenim pravilima, i kako se ponašati kada ta pravila budu prekršena i na koji način se i sport uklapa u sve to?

Sportske aktivnosti predstavljaju najbolji način da se pomgne deci da se nauče disciplini, poput dolazaka na vreme na treninge i takmičenja, slušanju starijeg i poštovanja uspostavljenih pravila kada je trener u pitanju, upornog ponavljanja i usavršavanja određenih tehnika itd. U bilo kom sportu kako bi uspeli morate da budete disciplinovani, ili ćete u suprotnom postati isfrustrirani i odustati od svega. Veoma često morate se žrtvovati, činiti određene ustupke, a to se odnosi i na vas roditelje, kako bi pružili sve od sebe da deca budu uspešna, što ne znači da će krajnji rezultat i zaista biti takav, jer to zavisi i od mnogih drugih faktora.

Disciplina nam pomaže da ostanemo aktivni, usredsređeni, da imamo više samokontrole i ostanemo koncentrisani. Dobro znate da se ove veštine ne odnose samo na sport, već i na sve ostale sfere našeg života. Mogu se odlično uklopiti u školi, na poslu, kod kuće itd. Kada naučimo da budemo disciplinovani, imaćemo veće poštovanje od strane drugih, jer biti strog prema samom sebi je veoma teško.

Roditelji trebaju znati koje su osnovne psihološke potrebe deteta koje bi trebale biti zadovoljene:

- Biti prihvaćen i voljen

- Biti jednak sa drugima

- Biti samostalan, nezavistan

- Imati sigurnost u ljude koji su najbliži

Tek kada sve ovo imate na umu i uspešno primenjujete, trebali bi međusobno razgovarati koja pravila ponašanja želite u ponašanju svog deteta (u skladu sa detetovim uzrastom) i kako dete njima naučiti (disciplinovati ih).

Disciplinu je važno sagledati kao sredstvo učenja, a ne kažnjavanja. Naučiti decu da se pridržavaju pravila čini ih sigurnijim i pomaže im da nauče razliku između dobrog i lošeg, omogućava im razvijanje sposobnosti prilagođavanja, pregovaranja i pravljenja kompromisa. Time se podstiče osamostaljivanje, razvoj samopoštovanja, tolerancije, osećanja pravde i sposobnost praštanja.

Prosečno dete od tri godine može razumeti jednostavna pravila ponašanja. Kada su jednom pravila ustanovljena, roditelji bi trebalo da objasne detetu da kršenje tih pravila donosi posledice. Na primer, rečima: “Ovo je pravilo (reći pravilo). Kada se pridržavaš pravila, ovo će se dogoditi a ukoliko prekršiš pravilo, ovo je ono što će se dogoditi.”

Snositi posledice koje imaju smisla zbog lošeg vladanja pomažu im da nauče da budu odgovorna za svoje postupke, bez povređivanja njihovog samopoštovanja.  Ako se deca svađaju zbog televizije, računara ili video igre, isključite te uređaje dok se ne dogovore. Ako dete prospe mleko po kuhinjskom stolu dok se ludiralo okolo, naterajte ga da to počisti.

Istraživanja pokazuju da efikasni roditelji odgajaju prilagodljivu decu sa razvijeniom samopouzdanjem, samokontrolom i koja su pozitivno radoznala, za razliku od dece koju su odgajali roditelji koji kažnjavaju, koji su previše strogi (autoritarni), ili popustljivi. Efikasani roditelji se rukovode uverenjem da i roditelji i dete imaju određena prava i da su potrebe i jednog i drugog važne. Efikasni roditelji nemaju potrebu da primenjuju fizičku silu i emocionalnu torturu da bi disciplinovali dete.

Saveti za efikasniju disciplinu:

 • Verujte vašem detetu da će se pridržavati postavljenih pravila bez obzira na detetove godine i fazu razvoja.
 • Potrudite se da ono što tražite od deteta bude razumljivo za dete i moguće da ono to učini.
 • Razgovarajte sa svojim detetom kao što bi želeli da razgovaraju sa Vama.
 • Nemojte koristiti pogrdna imena, vikanje ili omalovažavanje.
 • Budite jasni u vezi onoga što tražite od deteta.
 • Budite strogi i određeni, a ne kruti i dvosmisleni.
 • Retko uspeva model "Uradi kako ti kažem”, a mnogo češće: ”Uradi kako ja radim".
 • Dozvolite pregovaranje i kompromis, čme ćete pomoći detetu da izgradi socijalne veštine pregovaranja i adaptacije.
 • Dozvolite Vašem detetu da oseti negativne posledice svog ponašanja.
 • Kada god je moguće, posledice bi trebalo odmah primeniti i povezati ih sa prekršenim pravilom.
 • Voditi računa da posledice budu mogu biti primenjene u kratkom vremenskom roku, da bi se zatim naglasila njihova pozitivnost.

 

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić