Kalendar takmičenja 2019

<<  <  August 2022  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

26502316
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
11114
17899
97472
26230488
271828
790339
26502316

12-08-2022 14:16
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Pomozite deci da se suoče sa stresom

deca i stres

Tokom detinjstva deca se mogu suočavati sa pritiscima sa raznih strana - od vršnjaka, roditelja, nastavnika i šireg društva u kojem dete živi. Pritisak može imati mnogo oblika koji će izazivati dete i na koja će ono morati da odgovori, i često da se prilagodi. Bilo da se radi o suočavanju sa vršnjakom koji ima različito mišljenje o nečemu, domaćem zadatku ali i razvodu roditelja, ovakve stresne situacije postale su deo svakodnevice kod dece.

Veliki deo svakodnevnih manjih stresnih situacija, deca pozdravljaju sa lakoćom i znaju kako da na njih odgovore. Druge doživljavaju kao pretnju svakodnevnim rutinama i opštem osećaju blagostanja, i ovakvi stresovi mogu biti problematični. Stresovi takođe mogu biti i upoznavanje sa novim drugarima i uklapanje u sredinu, uspeh u školi, ali i poređenje fizičkih predispozicija sa svojim vršnjacima. Najveći stresovi između ostalog mogu biti oni koji obuhvataju smrt nekog od članova porodice i mogu imati teške psihološke posledice na zdravlje deteta. Manji svakodnevni stresovi mogu takođe uticati na decu u smislu gubitka apetita ili sna. Deca mogu postati razdražljiva ili mogu patiti ocene i uspeh u školi. Njihovo ponašanje i spremnost za saradnju mogu se promeniti. Trenutna situacija koju ceo svet ima sa virusom svakako može uticati i na decu.

Na koji način se deca bore sa stresom

Temperamenti se razlikuju kod dece, pa neka deca stres "čuvaju" u sebi, dok druga reaguju veoma burno. Deca koja se osećaju voljeno, koja imaju konstantnu podršku od strane roditelja, koja se osećaju sigurno i imaju emocionalnu podršku porodice i prijatelja, uglavnom se dobro snalaze u stresnim situacijama.

Obično uzrast deteta i stepen razvijenosti utiče na koji način će dete reagovati na određenu situaciju. Na primer, ukoliko je dete niže po visini u odnosu na svoje vršnjake u 5,6 godini života može umnogome uticati na dete, ili na primer promena nastavnika u školi ukoliko je dete starije. Način na koji dete percipira stres delom zavisi od razvoja, delom od iskustva, a delom od individualnog temperamenta.

Ironično, mnogi roditelji ironično veruju da njihova deca školskog uzrasta nisu svesna stresa oko sebe i nekako su imuna na njih. Morate znati da deca iako mislite da ne razmišljaju puno o stvarima koje ih se ne tiču oko njih, itekako su osetljiva i osećaju promene u okruženju, čak i ukoliko se ta osećanja ne saopšavaju direktno rečima.

Dobar i loš stres

Nisu svi stresovi toliko loši za dete. Na primer umereni pritisci od strane nastavnika, trenera i roditelja u svakodnevnim obavezama mogu usmeriti i motivisati dete da pravilno odrasta i razvija se. Uspešno upravljanje stresnim svakodnevnim situacijama, poboljšava detetovu sposobnost snalaženja u budućnosti. S druge strane kada je stres konstantan, on može imati danak i na dušu i na telo deteta. Iznenadne stresne situacije će uticati na detetovo disanje i otkucaje srca, povećati krvni pritisak i napetost u mišićima, a može izazvati i želudačne tegobe kao i glavobolje.

Kako odgovoriti na stres kod dece

Najvažnije je da bez obzira kakav i koliki je stres kod dece, na njega odgovorite pozitivno, saslušate njegove brige i probleme i pružite mu potrebnu ljubav i pažnju. Deci su potrebna ljubav i pažnja roditelja u svakom trenutku. Ne zaboravite da pružite detetu dodatno vreme i pažnju. Dete bi trebalo da u svakom trenutku bude opušteno i da se igra. Pokušajte da decu držite blizu sebe i njenih prijatelja. Ukoliko se desi i razdvajanje roditelja, pokušajte da sve obljasnite i da omogućite redovan kontakt. Držite se redovnih rutina što je više moguće, dete bi trebalo da zna kada je vreme za ustajanje, za obroke, za spavanje, za igru, za obaveze itd.

Sve što je potrebno jeste da deca uvek prime jasne informacije o tome šta se dogodilo i šta bi možda moglo da se dogodi, i u zavisnosti od zrelosti razumeju da će oni u svakom trenutku biti dobro, da će se sve srediti i da će biti bezbedni. Deca moraju znati da je svet bolje mesto jer su ona u njemu, i da ličnim doprinosom mogu umnogome uticati kao izvor podrške i motivacije.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić