Kalendar takmičenja 2019

<<  <  May 2021  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

16045815
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
9565
22121
31686
15846284
427592
776312
16045815

18-05-2021 10:08
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Šta su suplementi i da li su bezbedni, efikasni i neophodni za decu

suplementi i deca

Dijetetski suplementi predstavljaju dodatke svakodnevne ishrane sportista a mogu se naći najčešće u obliku praha i pilula i njihova raspoloživost može varirati među zemljama. Mnogi suplementi se koriste i kod osoba koje žele da izgube višak kilograma ili tragaju za dodatnim vitaminima i mineralima. Oni predstavljaju koncentrovane supstance sa hranjivim ili fiziološkim efektom pojedinačno ili u kombinaciji.

Danas su suplementi veoma popularni kod sportista verujući da njihovo uzimanje može pospešiti njihovu brzinu, pružiti im snagu, povećati mišićnu masu ili dati dodatnu energiju. U mnogim zemljama lako su dostupni putem raznih šopova za prodaju suplemenata. Postavlja se pitanje koliko zaista znamo o njima, dali su bezbedni i da li su zaista oni potrebni.

Upotreba dijetetskih suplemenata je u konstantnom porastu u svetu, pri čemu po broju prodatih dijetetskih suplemenata – dodataka ishrani, ubedljivo prednjače SAD i Kina. Ono što je zanimljivo je da su danas svima dostupni suplementi: za različitu starnosnu dob (bebe, decu, odrasle i starije osobe), za različite potrebe organizma (za žene, za muškarce, za trudnice) ili za različita stanja/bolesti (menopauza, osteoporoza, urinarne infekcije, anemija itd.). Ubrzani tempo života i informacije dostupne preko interneta i televizije u kombinaciji sa marketinškim aktivnostima koje spovode proizvođači suplemenata doveli su do porasta prodaje suplemenata u globalu.

 

Šta su zapravo suplementi

Suplementi predstavljaju dodatke svakodnevnoj ishrani, i veoma je bitno da znate da nisu zamena za pravilnu i svakodnevnu ishranu, ali su kreirani na taj način da budu dopuna i predstavljaju koncentrovane izvopre nutritijenata (vitamina, minerala i drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektom).

 

Suplementi i deca

Najkvalitetnije hranjive materije dete treba da uzima iz pravilne, dobro izbalansirane svakodnevne ishrane. Zašto bi onda deca uopšte trebala da razmišljaju o suplementima. Dete, naročito ukoliko se bavi određenom sportskom aktivnošću, odlazi u školu i ima gomilu dnevnih obaveza i aktivnosti, u velikom broju slučajeva ne razmišlja puno o hrani, ne zna mnogo o vitaminima i mineralima, i najverovatnije je da tokom jednog dana neće uneti u svoj organizam dovoljno hranjivih materija kroz normalnu ishranu. Na primer, aktivno dete sportista bi trebalo dnevno da pojede kilogram jabuka kako bi unelo dovoljne količine vitamina C, a što je složićemo se nemoguće. Čak i ukoliko se dete pravilno hrani i svakodnevno konzumira određenu količinu voća i povrća, treba imati na umu da je navedena hrana puna pesticida i da ne znamo na koji način je ona proizvedena i koliko zaista ima hranjivih materija. Pored toga trebalo bi što preciznije odrediti šta je od vitamina i minerala detetu potrebno.  Treba napraviti i jasno razgraničenje između vitamina i suplemenata, jer roditelji uglavnom ne prave razliku. Suplementi su dodaci ishrani, drugačijeg sastava, pa osim vitamina sadrže i oligoelemente, gvožđe, kalcijum, magnezijum...

Odnos supstanci u suplementima je veoma važan. Najbolji su oni koji u sebi imaju najmanje 10 minerala i isto toliko vitamina. Da bi organizam iskoristio tabletu suplementa na pravi način, ona treba da sadrži dva dela kalcijuma i jedan deo magnezijuma. Ako, na primer, detetu dajete samo kalcijum, podići ćete nivo ovog minerala u organizmu, ali ćete oboriti vrednost magnezijuma koji je važan za srčanu i mišićnu radnju. Zbog toga treba uzimati suplemente u kojima su odnosi izbalansirani, a opšta preporuka je da to uvek budu oni na prirodnoj bazi.

Suplementi se najduže piju dva meseca, nakon čega se pravi pauza iste dužine. Bez preporuke pedijatra i trenera ne treba uzimati ni suplemente ni vitamine.

Ukoliko su zaista potrebni, treba birati suplemente samo proverenih proizvođača i kvalitet uvek mora da bude imperativ. Samo oni proizvodi koji sadrže pravilno deklarisan sastav, sa obeleženim dodacima (bojama, emulgatorima, konzervansima i aromama) i aktivnim principima i jasnim uputstvom za upotrebu mogu da budu siguran izbor.

Pažljivo proučite čemu i kome je proizvod namenjen. Tačnost doziranja je ključna, koristite priloženu mernu kašičicu za sirupe za decu, i nemojte je menjati sa kućnim kafenim kašičicama i sl. Doziranje suplemenata je obično navedeno na pakovanju, ali je dužina primene često nejasno definisana ili nije određena. Takođe, primećeno je da veliki broj roditelja greši prilikom doziranja ili tumačenja uputstva za upotrebu, pa nije loše da u samoj apoteci ili u lekarskoj ordinaciji zabeležite sve bitne napomene.

Istraživanja stavova i znanja roditelja o dijetetskim suplementima za decu pokazala su da je mišljenje roditelja na tu temu podeljeno – oko 50% roditelja veruje da su dodaci ishrani efikasni i potpuno bezbedni. Ostatak nije siguran (oko 30%) ili kategorički ne verujuje u njih (oko 10%). Takođe, roditelji kažu da se pridržavaju gotovo uvek uputstva za upotrebu (oko 80%). Kao najčešće nepravilnosti ističu se činjenica da ne koriste uvek merne kašičice i kombinuju suplemente za decu sa lekovima bez prethodnog informisanja o interakcijama ili neželjenim dejstvima ovih kombinacija.

Neki od najprodavanijih suplemenata za decu su:

  • vitaminsko mineralni kompleksi
  • biljni suplementi i sirupi
  • probiotici
  • omega masne kiseline
  • biljni sirupi

 

Da sumiramo

Stručnjaci su se složili da uzimanje suplemenata neće naštetiti zdravlju deteta. Pojedinoj deci, kao što su vegeterijanci ili mališani koji su skloni alergijama na hranu, potrebno je davati dodatne vitamine i minerale. Suplementi nisu zamena za obrok i nikada ih ne treba koristiti kao opravdanje za lošu ishranu. Ukoliko vaše dete ne jede dovoljno, dajte mu vitamine samo kako biste poboljšali njegovu ishranu.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić