Kalendar takmičenja 2019

<<  <  July 2021  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

18024054
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
18361
31586
84545
17763500
783863
829213
18024054

28-07-2021 19:26
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Astma i plivanje

astma i plivanje

Mnogo roditelja brine da bi se astma, koju njihova deca imaju, plivanjem mogla pogoršati. Naš savet je da ne morate brinuti, jer astma sa ovim sportom ne bi trebala biti u vezi. U ovom tekstu želimo istaći par saveta koji će omogućiti potpuno uživanje u prednostima koje pruža bazen i plivanje. Za razliku od nekih drugih sportova, plivanje neće uzrokovati napade astme. Osim što pomaže kod astme, plivanje je dobro za psihički i fizički razvoj dece. Plivanje povećava volumen pluća, razvija dobre tehnike disanja i opštu vitalnost.

Astma u Srbiji

Da li ste znali da u Srbiji jedno od sedmoro dece ima astmu. U protekloj deceniji broj osoba koje imaju astmu se udvostručio. Jedan od uzročnika oboljevanja je i zagađen vazduh. Brojni zagađivači ispuštaju i veoma otrovne materije u vazduh. Kod dece u Srbiji astma je lošije kontrolisana zbog nedovoljne edukovanosti roditelja ali i lekara. Mali astmatičari u Srbiji čak tri puta češće izostaju sa nastave od vršnjaka u razvijenim evropskim zemljama. Astma se i leči na osnovu stepena kontrole jer je veoma promenljiva i nepredvidiva bolest To je bolest koja je uslovljena nasleđem i faktorima spoljašnje sredine koji su izuzetno promenljivi. Genetski materijal, odnosno nasledni materijal reaguje na sve faktore spoljašnje sredine i može doći do blagog, srednje teškog i teškog pogoršanja astme iznenada. Zbog toga je i veoma teško uspostaviti kontrolu. Lekari upozoravaju da je veća briga potrebna i mladim astmatičarima u pubertetu i starijima od 65 godina. U svetu od astme boluje više od 300 miliona ljudi, a stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije upozoravaju da bi broj obolelih do 2025. mogao porasti za još 100 miliona. Upravljanje kvalitetom vazduha navodi se kao važna mera prevencije.

Da li se može dete sa astmom baviti plivanjem

Ne postoje razlozi zašto bi dete koje ima simptome astme ne bi moglo ići na plivanje, bar dobar deo njih, jer ne postoje razlozi da se bilo ko ko ima neki oblik astme ne bi mogao baviti rekreativno plivanjem. Topla i vlažna unutrašnjost bazena mogla bi pomoći njihovom lakšem disanju. Savetuje se ipak pored svega, da dete treba uvek pored sebe imati pomoćni inhalator.

Više nego poželjno je bavljenje fizičkom aktivnošću kod ovakve dece, ne samo zbog fizičkih prednosti već i zbog psihosocijalnih razloga. Astmatičari koji se bave nekim sportom, lakše će se uklopiti u društvo, imaće jaču muskulaturu, bolje opšte psihofizičko stanje, a što sve skupa umnogome učestvuje u smanjivanju simptoma same astme.

Ukoliko je pak fizički napor, dokazani pokretač astme kod ovakvih osoba, potreban je i odgovarajući lek pre svake aktivnosti kao i dozirano i manje opterećenje. Za ovakve osobe se nikako ne preporučuje ronjenje, dok plivanje može biti veoma prigodno. Možda ne znate ali čak postoji i dosta takmičara koji su sebe izlečili od astme bavljenjem ovim sportom. Uz sve to, preporučuje se i boravak iznad 1000m nadmorske visine gde nema zagađivača i gde se može disati punim plućima.

Plivanje dokazano ublažava simptome astme

Stručni strani časopis pod nazivom "Respirology" donosi istraživanje koje je potvrdilo da je plivanje definitivno korisna i dobra terapija koja ima višestruko pozitivan uticaj na decu i adolescente, od kojih je najvažniji ublažavanje simptoma astme.

Istraživači su podelili decu obolelu od astme starosti od 7 do 12 godina u dve skupine. Jedna je bila uključena u program plivanja u trajanju od 6 nedelja. Sva deca uključena u ovaj program pokazivala su značajan napredak u smanjenju simptoma, potrebi za hospitalizacijom ili lekovima, ali i smanjenim izostancima sa nastave. Osim toga, kod ove dece smanjila se težina same bolesti, disanje na usta, hrkanje u snu, bolovi u grudima, a sa druge strane povećalo im se samopouzdanje i opšti pozitivan osećaj.

Na šta bi trebalo da pripazite ukoliko posećujete bazene u terminima za građanstvo

U zavisnosti od količine hlora i čistoće vode u bazenu, moglo bi doći do veće ili manje iritacije detetovih pluća. Nedostatak PH ravnoteže ili prekomerna upotreba sredstava za dezinfekciju, mogli bi doprineti pojavi simptoma. Higijenske navike drugih korisnika bazena, standard tretmana postrojenja, upravljanje i održavanje mogli bi biti značajni činioci.

Oni što sami možete učiniti jeste da se konsultujete sa vlasnicima ili radnicima na bazenu, da se poslužite sopstvenim čulom mirisa, pa ukoliko vam voda ima jak i neugodan miris, pa vam se čak i tri minuta učini nepodnošljivim, zasigurno nemojte svoju decu voditi sa sobom u ovakav bazen.

Za malu decu sa astmom i alergijama u porodici, bilo bi dobro da napune tri - četiri godine, pre nego ih lagano počnete uvoditi u vodu. Ukoliko vam dete u bazenu dobije napad astme, izađite odmah van i dajte mu inhalator. Ukoliko se stanje ne popravlja, pozovite čuvara bazena ili najbliže bazensko osoblje, obljasnite situaciju i zatražite pomoć.

Savet

Dokazano je da osobama sa astmom voda može prijati, a naročito rekreativno plivanje. Kao i u svakom drugom sportu, preporučljivo je krenuti lagano i postepeno, prateći da li dete ima bilo kakve simptome, kako se ponaša i da li mu prija. Ukoliko vaše dete voli vodu i plivanje, ne bi trebalo da ga lišite ovako predivnog sporta koji se naročito preporučuje deci zbog pravilnog rasta i razvoja.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić