Kalendar takmičenja 2019

<<  <  August 2022  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

26503289
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
12087
17899
98445
26230488
272801
790339
26503289

12-08-2022 15:16
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Zdravlje zuba: održite svoj osmeh lepim

deca i zdravi zubi

Da li ste znali da nega zuba može da utiče i na zdravlje ostalog dela vašeg tela. Bolesti dela zuba koje nazivamo desni, mogu povećati rizik od mnogih drugih ozbiljnijih problema, uključujući srčani i moždani udar. Ovo su zastrašujuće stvari sa kojima moraju da se nose mnogi odrasli koji o zubima i uopšte o zdravlju nisu mislili mnogo ranije. Kako ne bi došli do ovakvih problema i sprečili njihov nastanak, krenite odmah da ozbiljnije mislite o sebi.

Svakodnevno i redovno pranje zuba (obavezno po ustajanju i pre spavanja) predstavlja najbolji i siguran način da sprečite propadanje svojih zuba. Prema Nacionalnoj Pedijatrijskoj Asocijaciji, veoma je važno decu u ranoj mladosti naučiti kako da peru svoje zube i redovno posećivati zubara kako bi promovisali dobro oralno zdravlje i sprečili ozbiljnije probleme.

Ukoliko možete, bilo bi dobro da koristite konac za čišćenje zuba nakon svakog obroka. Ukoliko ne možete i nemate mogućnost da perete svoje zube nakon svakog obroka, naročito kada ste u školi, to je u redu, ali zato ih morate obavezno oprati pre spavanja. Koristite pastu sa fluorom, ona će pomoći da vaši zubi ostanu jaki i zdravi. Postoje određena pravila kod pranja zuba.

Pravila koja se tiču pranja zuba i oralne higijene:

pravilno pranje zuba

  1. Uvek koristiti četkicu srednje tvrdoće; ona je dovoljna za temeljno pranje zuba, a pri tome neće oštetiti desni.
  2. Zube prati najbolje posle svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno - ujutru i uveče u trajanju od 3-5 minuta.
  3. Četkicu postaviti sa spoljašnje strane zuba delom na zube, a delom na desni. Zatim laganim vibrirajućim pokretima pomerati četkicu levo-desno što će omogućiti vlaknima četkice da prođu između zuba, a potom povući četkicu na dole ako su gornji zubi u pitanju, odnosno na gore ako su donji zubi u pitanju.
  4. Unutrašnju stranu prednjih zuba prati uspravno postavljenom četkicom u odnosu na zube povlačeći je gore-dole.
  5. Unutrašnju stranu bočnih zuba prati povlačeći četkicu na gore kod donjih zuba odnosno na dole kod gornjih zuba.
  6. Grizne površine prati kružnim pokretima sa ravno postavljenom četkicom.
  7. Četkicu za zube redovno menjati; najviše posle 3-4 meseca ili kada primetite da je vrh četkice počeo da se troši i da loše izgleda.

Najčešće greške koje se mogu napraviti pri pranju zuba jesu pokreti četkice napred-nazad i pokreti gore-dole. U prvom slučaju, dentalni plak koji se nalazi na površini zuba, neće se skidati sa zuba već će se potiskivati između zuba. U drugom slučaju, plak (koji je pun bakterija) se potiskuje u desni i dovodi do njihovog oštećenja.

 Na koji način održavati zube kod male dece

Kada detetu niknu svi mlečni zubi, možete početi sa pranjem zube sa dečijom četkicom i pastom za zube. Pustite dete da samo odabere četkicu koja mu se dopada, jer na taj način može biti motivisano za svakodnevno pranje zuba. Isto važi i za dečiju pastu za zube. Pastu za zube počnite da koristite onda kada mislite da će dete razumeti da pastu treba da ispljune, a ne da proguta. Postoje takođe i paste koje su namenjene samo deci pa obratite pažnju i na taj deo. Deci do 3 godine stavite na četkicu količinu paste veličine zrna pirinča, a deci od 3 do 6 godina veličine zrna graška.

Na koji način deci najlakše obljasniti kako da peru zube

Deci  je najlakše objasniti tehniku pranja zuba – kako kiša pada i kako trava raste. Dakle, gornje zube treba prati pokretima četkicom od gore na dole, a donje suprotno. Ne zaboravite da sve zube treba oprati i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane. U početku ćete detetu zube prati vi, dok dete ne savlada ove pokrete svojom rukom. Kasnije, kontrolišite svoje dete u toku pranja zuba, kako bi nastavilo da pravilno pere sve površine zuba.

Budite primer svom detetu

Deca uglavnom vole da kopiraju starije. Najbolje bi bilo da date primer svom detetu. Izaberite vreme pre spavanja kada ćete krenuti zajedno da perete zube. Dete će pratiti vas i vaše pokrete. Neka to bude vaša redovna rutina, čak i kada ste na odmoru. Za decu je važno da se navike ustale.

Nagradite dete

Nakon završenog pranja zuba pregledajte da li je dete dobro opralo sve zube i obavezno ga pohvalite. Ukoliko je dete potrebno dodatno motivisati, možete uvesti i sistem nagrade sa gledanjem omiljneog crtaća pre spavanja ili sa malim pokolonom na kraju meseca za dobro održavanje zuba predhodnih 30 dana.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić