Kalendar takmičenja 2019

<<  <  October 2022  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

27508306
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
10622
17815
120620
27269501
28437
555902
27508306

02-10-2022 07:35
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 060/5057980
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Ishrana plivača nakon treninga

ishrana nakon treninga

Plivački treninzi se sastoje uglavnom od višečasovnog otplivavanja dužina u bazenu. Trošenjem ogromnog broja kalorija tokom plivačkih treninga, smanjuje se potencijal plivača i mogućnost nadoknađivanja izgubljene energije. Ukoliko plivač ne unosi adekvatnu količinu kalorija, naročito nakon treninga, može doći i do smanjivanja mišićne mase a to ujedno znači i smanjenje mogućnosti za postizanje dobrih plivačkih rezultata. S obzirom da ishrana nakon treninga može biti veoma konfuzna, u ovom tekstu želimo da razjasnimo i dotaknemo najvažnije stvari koje se tiču ishrane plivača nakon treninga.

Nakon treninga, preporučuju se tri glavne komponente za oporavak plivača a obuhvataju:

  • proteini
  • ugljeni hidrati
  • voda

 

Proteini

- Posle trenažno unošenje proteina je možda najznačajnije vreme za plivača kada bi se trebali uneti u organizam. Mišićna sinteza proteina veruje se da dostiže svoj maksimalni kapacitet ukoliko se unese 20-30g proteina nakon treninga. Primer za to mogu biti dva kuvana ili barena jaja, malo čokoladno mleko koje sadrži i ugljene hidrate i proteine u idealnoj proporciji za nadoknađivanje energije, ili jedno parče nemasnog mesa ili mladog sira sa povrćem ili malo testenine.  To u stvari znači da ukoliko želite da budete snažniji i brži i imate brži oporavak, treba nakon treninga da se kvalitetno hranite i poštujete obroke koje vam serviraju vaši roditelji.

 

Ugljeni hidrati

- Više puta smo pomenuli i u nekim drugim tekstovima na ovom sajtu da ugljene hidrate telo koristi za stvaranje energije tokom plivanja. Ugljeni hidrati se skladište u obliku glikogena u našim mišićima i tokom treninga bivaju potrošeni. U zavisnosti od tipa treninga, to jest vaše aktivnosti tokom treninga kao i metabolizma, razlikuju se i potrebe za unosom ugljenih hidrata od osobe do osobe. Nakon treninga možete pojesti jednu bananu ili neku manju čokoladnu žitaricu koja će nadoknaditi izgubljeni glikogen. Shvatite da svo povrće, voće, testenine (makarone, špagete, hleb) ali takođe i čokolade, spadaju u ugljene hidrate. Ugljeni hidrati su i uglavnom glavni krivac zašto ukoliko preterate sa njima možete stvoriti viška masnih naslaga na sebi. 

 

Voda

- Bez obzira što se odvija u vodi, i plivanje kao sport uzrokuje znojenje, koje može rezultirati dehidratacijom. Preporučujemo da uvek sa vama nosite jednu manju flašicu sa vodom pord bazena koja će utoliti vašu žeđ u svakom trenutku i sprečiti gubitak tečnosti iz organizma. Ono na šta bi trebali obratiti pažnju jeste da se ne bi trebali nalivati vodom odjednom i to naročito ne tokom treninga jer može doći do nadutosti i mučnine u stomaku. Zato se preporučuje da pijete manje gutljaje vode u određenim razmacima ili kada ste žedni.

 

Posletrenažna užina

Kada govorimo o posletrenažnoj užini vreme kada bi trebali da je konzumirate je podeljeno među istraživačima, jer nekli smatraju da je treba uzeti što pre, dok drugi smatraju da je treba uzeti najmanje 2 sata nakon treninga. Ono što vam mi možemo preporučiti jeste da odmah nakon treninga možete i trebali bi pojesti nešto ranije pomenute manje obroke u obliku banane, čokoladnog malog mleka ili neke žitarice a nešto kasnije kada stignete kod svoje kuće pojedete jedan pun obrok obogaćen mesom, salatom i povrćem. Obratite pažnju da kada užinate, to i zaista predstavlja užinu a ne jedan veliki i obiman obrok. Užine su svi obroci koje možete pojesti brzo, lako i s nogu a mogu se sastojati i od samo jednog komada celog ili ceđenog voća, male kutije plazma keksa, dve pirinčane galete sa nekim manje masnim i kaloričnim namazom (džem ili puter od kikirikija), voćni jogurt ili nešto slično.

 

Savet

- Za jednog plivača i sportistu je obavezno da uzima više obroka u toku dana, na primer 3 glavna obroka i 1-2 užine. Ishrana nakon treninga kao što ste mogli i sami da zaključite je od ključne važnosti za oporavak i regeneraciju vaših mišića pa zato ne zaboravljajte na svoje obroke i redovno unosite užine kao i one glavne a tiču se doručka, ručka i večere.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić