Kalendar takmičenja 2019

<<  <  May 2022  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

24690509
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
4580
18533
121409
24381178
607263
600761
24690509

28-05-2022 05:06
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Posledice nepravilne ishrane

posledice nepravilne ishrane

U nedavnom istraživanju urađenom u Srbiji pod nazivom "zdrastveno stanje, zdrastvene potrebe i korišćenje zdrastvene zaštite stanovništva Srbije" a dobijeni rezultati predstavljaju i zvaničnu statistiku o obolevanju i umiranju stanovništva u Srbiji, a obuhvata i anketu i porodične ishrane uzrasta od 14 godina. Rezultati su između ostalog pokazali da svako treće dete i svaka druga odrasla osoba nema tri osnovna obroka u toku dana, a najčešće se preskače doručak.

Istraživanje je pokazalo da beli hleb kao osnovnu namirnicu u ishrani jede 60% mladih i 15% odraslih.

Povrće i voće se nedovoljno unosi i čak 5 do 6 puta manje od preporuka Svetske zdrastvene organizacije. Zabeležen je nedovoljan unos minerala, vitamina i dijetalnih vlakana.

Ribu koja je bogata omega tri masnim kiselinama ne unosi gotovo 60% mladih i dece.

Unos masti iz restorana brze hrane i pekara je znatno povišen, a prosečan unos kalcijuma i gvožđa je nedovoljan.

Dodatne faktore rizika predstavlja i to da više od 60% ispitanika je nedovoljno fizički aktivno, a svaki drugi muškarac, svaka odrasla treća žena i 30% adolescenata su pušači. Pušenje uništava vitamin C koji se ionako nedovoljno unosi putem voća i povrća.

Više od polovine ispitanika smatra da njihovo ponašanje nije nužno povezano za nastanak hroničnih bolesti i da nisu odgovorni za obolevanje od različitih bolesti.

Istraživanje je pokazalo da najviše obolevanja i nepravilnosti u ishrani ima u Vojvodini.

Bolesti kardiovaskularnog sistema u svim uzrocima smrti u Srbiji učestvuju sa skoro 60% i još uvek imaju rastuće trendove. Bolesti srca učestvuju sa preko 19%. U poslednjoj deceniji porasla je stopa umiranja od srčanih bolesti kod oba pola za oko 30%.

Podaci posledica nepravilne ishrane dece

Nutritivna anemija:

 • 25% dece ispod 7 godina
 • 14% adolescenata
 • 27% odraslih

Gojaznost

 • 10% dece i omladine
 • 37% predgojaznih osoba
 • 17% gojaznih odraslih

Pothranjenost

 • 17-20% dece
 • 13% omladinaca
 • 5-15% odraslih

Hipertenzija

 • 5% dece i omladine
 • 40% odraslih

Manjak zdravih masti

 • 6-8% dece i omladine
 • preko 30% odraslih

Broj bolesti koji se povezuju sa nekvalitetnom ishranom raste iz dana u dan a u daljem tekstu navodimo najrasprostranjenije bolesti današnjice:

Gojaznost

Definiše se kao povećanje telesne težine u odnosu na idealnu za najmanje 15%. Svakih pola kilograma iznad idealne telesne težine skraćuje životni vek za oko mesec dana. Neki od dodatnih medicinskih problema koje gojaznost može da izazove jesu i: hipertenzija, kardiovaskularna i cerebrovaskularna oboljenja hiperholesterolemija, šećerna bolest, karcinom, psihički poremećaji, komplikacije u trudnoći i druge. Neke od njih opisaćemo i u daljem nastavku teksta.

Šećerna bolest ili dijabetes

Predstavlja hroničnu bolest, neizlečiv sistematski poremećaj metabolizma koji se karakteriše hiperglikemijom - trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. Uslovljen je naslednim faktorima, a nastaje zbog smanjene sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona insulina, odnosno u kombinaciji ova dva faktora.

Povišen krvni pritisak ili hipertenzija

Nastaje onda kada srce nije u mogućnosti da normalnim funkcionisanjem sprovede krv i kiseonik u tkiva i organe, zbog prepreka koje nastaju u arterijama. Otpori koje srce savladava usled suženosti, krutosti, tvrdoće i smanjenja elastičnosti vena i arterija naprežu rad srca i vremenom dovode do slabljenja srčanog mišića. Posledice akutne hipertenzije su moždana krvarenja, dok se posledice hronične hipertenzije ispoljavaju na bubrezima, mozgu i očima.

Arteroskleroza

Najčešća posledica povišenog krvnog pritiska i nastaje ukoliko se krvni pritisak ne leči, čime dolazi do gubitka elastičnosti zidova arterija. Ova bolest nastaje kao posledica masnoća koje se kreću po organizmu i brže se utiskuju u zidove arterija.

Srčani udar

Nastaje ukoliko dođe do začepljenja arterija koje snabdevaju srce krvlju i usled čega nema dotoka krvi u srčani mišić. 

Karijes

Nastaje najčešće prilikom preteranog unosa šećera, koji u dejstvu sa ugljenim hidratima, bakterijama i plakovima stvara naslage koje napadaju zubnu gleđ i dovode do kvara zuba. Veoma je važno napomenuti da često uzimanje šećera i ugljenih hidrata ubrzava nastajanje karijesa i samim tim deci ne treba davati da prekomerno konzumiraju slatkiše i šećerne napitke.

Anemija ili malokrvnost

Nastaje usled smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca ili broja molekula hemoglobina. Najčešće se javlja usled nedostataka gvožđa ili folne kiseline u organizmu, kao i vitamina B6, B12 i bakra. Krv se sastoji od tri tipa ćelija (crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca i krvnih pločica). Eritrociti (crvena krvna zrnca) prenose kiseonik iz pluća do svih ćelija u organizmu. Anemija nastaje upravo usled smanjenja crvenih krvnih zrnaca, a samim tim i manjka hemoglobina, zbog čega je prenošenje kiseonika ka organima kao što je mozak, srce i mišići smanjeno. Kada je broj eritrocita smanjen, srce radi brže u pokušaju da većim proticanjem krvi nadoknadi manjak kiseonika u krvi siromašnoj eritrocitima.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić