Kalendar takmičenja 2019

<<  <  July 2021  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

18026752
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
21059
31586
87243
17763500
786561
829213
18026752

28-07-2021 21:19
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Koronavirus (Kovid-19) pomozite detetu da se navikne na masku

paw patrol kids face mask 2

Kao što znate, zbog prisustva opasnog virusa, svi zajedno moramo da se naviknemo na nošenje maski koje mogu da spreče širenje i prenošenje virusa. Za decu, naročito ukoliko su manja, maske mogu biti nešto zastrašujuće, čudno ili ponekad i nešto što može izgledati i smešno. Većina dece uglavnom ne nosi masku, ali smatramo da bi to trebalo da se promeni, jer se pokazalo da čak i oni u većini slučajeva mogu biti prenosioci. Pružite deci vremena da se naviknu na nešđto što je za njih potpuno novo. Pružite detetu punu podršku i pokušajte da odgovorite na svako detetovo pitanje.

Većina dece se oseća nelagodno noseći duže masku preko lica. Većini dece će biti potrebna podrška roditelja i dosta strpljenja. Deca manja od dve godine ne smeju da nose masku, već ih treba zaštititi na drugačije načine. Ukoliko su napolju trebaju biti u kolicima koja su prekrivena zaštitnom mrežom i izbegavati velike skupine ljudi koji sami po sebi mogu predstavljati opasnost.

 

Na koji način deca reaguju na maske

Na koji način će dete reagovati na masku većinom zavisi od njegovih godina ali prvenstveno od porodice u kojoj živi i ponašanja ostalih ukućana, prvenstveno roditelja i najbližih koji svojim postupcima daju primer. Pokazalo se da starija deca uglavnom ne mare za maske. Postoje i oni kojima je maska zabavna i žele da se uz pomoću maske približe svojim super herojima. Svakako je većini potrebna dodatna edukacija i vreme da se na nju naviknu. Međutim, pravo pitanje je koliko vremena zaista imamo i da li možemo svi zajedno da se udružimo i budemo složni u borbi protiv nevidljivog neprijatelja. Roditelji imaju jedan veliki zadatak da konstantno pričaju sa svojom decom, da se i sami pridržavaju pravila higijene i nošenja maski, kako bi se polako ali sigurno i deca navikavala na njih.

 

Zašto se pojedina deca plaše maski

Maske skrivaju veći deo lica. Naročito manja deca se od svog rođenja oslanjaju na mimike lica, odnosno uz pomoć mimike lica prepoznaju osobe kako bi se osećali sigurno. kada su maskama prekrivena lica, deca ne mogu da prepoznaju osmeh, mimike i prepoznatljive crte lica i samim tim im je teže da se osećaju sigurno, pa osećaju strah. Čak i veoma mala deca uz pomoć roditelja i konstantno0m pričom mogu nešto što u početku deluje izuzetno zastrašujuće, uticati da deca prihvate kao potpuno normalno i za sada nužno.

 

 Kako roditelji mogu pomoći deci da nose maske

Morate pre svega deci na njihovom nivou obljasniti zašto je potrebno da nose maske i da je to pre svega zbog njihove ali i bezbednosti drugih. Svi znamo priče naših baka i deka o čestom pranju ruku i higijeni zbog tih malih bakterija i virusa koji mogu biti izuzetno opasni. Kao što decu treba učiti da se obuku i svuku sami, tako ih treba naučiti da nose svoju masku i da brinu o njoj. Ohrabrite decu da izabere masku koja im neće smetati i u kojoj će se osećati prijatno. Morali bi i vi sami da nosite masku uvek kada je to potrebno kako bi deca učila od vas. Maska bi trebala postati svakodnevni deo rutine. Deci bi trebalo dopustiti da sami ukrase svoju masku markerima ili nalepnicama ukoliko to žele. Pokušajte da sami napravite svoje maske kod kuće. Maske je veoma lako napraviti, možete iskoristiti internet i pronaći načine koji vam najviše odgovaraju ili pronaći sopstveni način. Kao što znate za pravljenje maski možete iskoristiti stare majice, pantalone, krpe itd. Pomozite deci u odabiru maske i napravite ceo proces zabavnim. Deca se mogu pretvarati da su lekari, super heroji, a takođe mogu i sami da se igraju lečenja lutki i na taj način učiti o važnosti nošenja maski. Na taj način maske će postati normalniji deo njihovog svakodnevnog života. Možete uticati na dete da stavi masku na svoje igračke i potom postavljati i odgovarati na pitanja zašto je to jako važno. Vi ćete svakako odigrati važnu ulogu u raščišćavanju bilo kakve konfuzije zašto su maske važne i na koji način nam pružaju sigurnost.

Veoma je važno da vi kao roditelji pružite reči ohrabrenja detetu kao što su: odlično si uradio/la svoj posao, ponosni smo na tebe, bezbedniji smo pored tebe, nije lako ali si ti uspela/o itd. Ohrabrite dete da nacrta ili ispiše svoja osećanja. Pronađite vremena da pokažete ljubav i razumevanje detetu. Smeh je uvek odličan način za opuštanje i relaksaciju. Veoma je važno da ohrabrite dete i da ono oseća sigurnost pored vas i da vam veruje, samo na takav način će uraditi ono što zahtevate od njega. Prihvatite njihove reakcije kakve god bile i nemojte da im se suprotstavljate, već pokušajte da ih razumete i da pričate sa njima. Uvek je važno da na sopstvenom primeru ili situaciji predstavite zašto je važno da se nešto uradi baš na taj način.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić