Kalendar takmičenja 2019

<<  <  January 2021  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

12898136
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
305
30075
177234
12550295
665177
1051361
12898136

23-01-2021 00:23
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Kako "(ne)izgoreti" u želji za uspehom

plivac izgoreo

Reč "izgoreti" možemo u današnje vreme mnogo češće čuti u mnogim profesionalnim sportovima a naročito u plivanju. Međutim razlozi zašto mnogi profesionalni plivači svoju plivačku opremu veoma rano "okače o klin" su mnogo komplikovaniji nego što možemo da pretpostavimo. Pojedina istraživanja su pokazala da je za 10% broj takmičarskih plivača od 10 godina opao u periodu od 2013 - 2016. godine. Ista istraživanja su pokazala da je 40% od tih plivača izjavilo da su napustili sport jer im oduzima previše vremena. Osnovni cilj koji želimo postići ovim tekstom jeste da se sačuva što više mladih u sportu i izbegne prerano napuštanje, a sa druge strane i podsticanje mladih koji ne žele da se specijalizuju i učestvuju na takmičenjima da ostanu u sportu i ujedno brinu o svom zdravlju.

 

Uspeh ne dolazi odmah

U eri kada nam je sve na dohvat ruke, uspeh i dalje ne može doći odmah. Kao i u svakom drugom sportu, postizanje nivoa elitnog plivanja zahteva izuzetan rad i posvećenost. Veoma često su prvenstveno roditelji, a potom i plivači, mada veoma često i treneri nestrpljivi u procesu oblikovanja određenog plivača za koje je potrebno vreme kako bi se postigao pun potencijal. Upravo iz tog razloga prvo nastaju frustracije, koje potom dovode do nastanka drugih problema i nezadovoljstava koje ne kraju dovode do napuštanja sporta. Za uspeh u plivanju je potrebno vreme, a kada kažemo vreme to nekada podrazumeva godine i godine napornog rada. Treneri su prvi koji moraju da prepoznaju snage i slabosti jednog plivača, da svakodnevno razgovaraju sa njim jer ukoliko ne poznajete mogućnosti plivača, a uporni ste u nečemu što nije u mogućnosti da izvede, to može dovesti do katastrofe. Tu su i roditelji koji igraju ključnu ulogu jer previše pritiska ruši samopouzdanje jednog plivača. Samo zato što se jedan plivač izdavaja iz grupe i možda je uspešniji ne znači da može odmah preći na Olimpijsko zlato.

Vreme i izgrađivanje obostranog poverenja predstavljaju proces koji se mora maksimalno ispoštovati, baš iz razloga kako ne bi došlo do preranog napuštanja sporta.

 

Dostizanje punog fizičkog potencijala

Tužna istina u sportu nastaje kada telo jednog sportiste jednostavno ne može da prati stanje uma. Šta to zapravo znači. Svaka osoba se razvija drugačije i to nas čini jedinstvenim. Vremenski i trening platoi su uobičajni, ali oni ne predstavljaju definitivan proizvod specijalizovanja jednog plivača. "Izgorevanje" dolazi upravo kada nastane previše frustracija jer fizički jedan plivač ne može da prati um, odnosno iz prevelike želje za brzim uspehom, telo nije u stanju da izvodi određene pokrete koje mu um zadaje i tu nastaje problem. Jedan plivač ne može imati istu vrstu treninga sa 10 i sa 20 godina. Spremnost na prilagođavanje je ono što održava profesionalce u sportu. Prilagođavanje se odnosi kako na plivače tako i na trenere i njihove roditelje. Svi moraju raditi zajedno i u korist jednog plivača, a stalna i otvorena komunikacija je ključ uspeha. Plivač mora razumeti da je u postepenom razvoju i napredovanju klju uspeha, trener ne sme preuranjeno srljati u oblikovanje sportiste na način koji on ne može da prati, dok roditelji moraju znati da su sada u ulozi samo motivatora i da ne smeju da se mešaju u trenersku poziciju. Kada svi znaju šta treb da rade, plivč će imati bistar um i biće uvek spreman na akciju.

 

Umesto potpunog napuštanja, prilagođavanje

Oni koji napuštaju plivanje ali i bilo koji drugi sport, smatraju da je u tom trenutku to najbolja odluka za njih. Kod mlađih osoba to je razumljivo iz više razloga. Kod jednog mladog plivača rast i razvoj donosi mnoge prekretnice u životu. Tu je prelazak iz osnovne u srednju školu, novi prijatelji, nove aktivnosti, a možda otkrivanje ambicija za drugim sportom. Možda u određenom momentu plivač oseti da je određeni broj treninga preveliki i da možda u određenom vremenskom intervalu želi nešo drugo da radi. Prilagođavanje svog vremena i prihvatanje manjeg broja treninga je svakako bolja opcija od potpunog napuštanja sporta koji ste nekada toliko voleli. Najvažnije je da u tom trenutku razumete situaciju i jednog plivača i pokušate da pronađete najbolji način da mu pomognete.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić