Kalendar takmičenja 2019

<<  <  January 2021  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

12812416
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2759
23251
91514
12550295
579457
1051361
12812416

20-01-2021 03:16
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Nepravilno držanje tela narušava zdravlje dece

nepravilno drzanje tela narusava zdravlje dece

Deformiteti kičmenog stuba kod dece sve se češće dijagnostikuju, što je zabrinjavajuće. Ovakve probleme ima oko 15,4 odsto školske dece. Poremećaj kičme dobija se usled nedovoljne fizičke aktivnosti, ali ga mogu izazvati i preteške školske torbe koje deca nose.

Istraživanja pokazuju da skoliozu ima svako osmo dete, a lordozu svako peto.

Koštano-mišićni sistem dece u razvoju, pod uticajem unutrašnjih i spoljašnjih faktora, podložan je deformacijama. Nasleđe i loše navike u držanju, kratkovidost, neadekvatne školske klupe i stolice dovode do poremećaja statike kičmenog stuba, što rezultira deformitetom.

 

Kifoza

Kifoza ili pogrbljenost predstavlja povećanu zakrivljenost kičmenog stuba u grudnom delu, ali može da se javi i na drugim delovima kičme. Posebno je uočljiva u sedećem položaju i prati je povijenost ramena u napred.

Često je posledica naglog rasta, kao i nepravilnog sedenja, kod dece koja imaju slabe mišiće stomaka i leđa. Loše držanje u predškolskom uzrastu (pogrbljena leđa, ramena povijena u napred ) narednih nekoliko godina može da preraste u kifozu ako se ne reaguje na vreme.
U slučaju da se ne radi o već formiranim deformitetima koji bi zahtevali ortopedski tretman, fizijatar će preporučiti korektivnu gimnastiku, bavljenje sportom, pre svega plivanje  ,kao i korigovanje loših navika u držanju.

 

Skolioza

Skolioza je krivljenje kičme u stranu, a može biti jednostruka, u obliku slova “c”, dvostruka, kada se kičma krivi na obe strane kao slovo “s”, i, vrlo retko, trostruka. Veoma često mališani sa ovim kičmenim deformitetom imaju dobro držanje, što otežava blagovremenu dijagnostiku. Zato je neophodno redovno i pažljivo pregledati decu i posebno obratiti pažnju na pojavu asimetrija na telu (jedno rame niže, grudni koš izbočen više sa jedne strane, ulegnut rebarni luk, nejednaki trouglovi stasa…).

Za razliku od ostalih deformacija, čiji je uzrok uglavnom očigledan, skolioze su u najvećem procentu nepoznate etiologije pa je teško predvideti kako će napredovati, što otežava lečenje i davanje prognoze. Nažalost, nekada i pored svih preduzetih mera prevencije i adekvatnog lečenja ostaju trajne posledice na koštano-mišićnom sistemu. Zato je jako važno što ranije otkriti deformitet, jer su tako veće šanse za uspešno lečenje.

 

Lordoza

Lordoza je prenaglašena krivina u lumbalnom delu kičme (u krstima) a posledica je slabosti trbušnih mišića, kao i deformiteta stopala i kolena koji dovode noge i karlicu u nepravilan položaj. Kada posmatramo dete sa strane (iz profila), uočićemo veliki stomak (čak i kod izrazito mršave dece), usled jako oslabljenih i istegnutih trbušnih mišića.

Iako se ne smatra ozbiljnim deformitetom (kod gojazne dece prođe i neprimećen) i često se ne leči, zbog narušene statike čitavog tela u odraslom dobu postaje “slaba tačka”, pa se javljaju bolovi i degenerativna oboljenja.

 

Otkrivanje deformiteta

Nagli rast dece u pubertetu nepovoljno utiče na razvoj deformacija kičme. Da bi se deformiteti uspešno izlečili, najvažnije je da se rano otkriju. Poremećaji se mogu uočiti na redovnim sistematskim pregledima, ali promene bi trebalo, takođe, da zapaze roditelji i nastavnici. Samo pažljivim posmatranjem deteta u uspravnom položaju mogu da se zapaze znakovi koji ukazuju na to.

Prvo treba pogledati detetova stopala, da li je težina ravnomerno raspoređena. Bitno je da se utvrdi da li dete ima ravne tabane, kakav je položaj prstiju i skočnih zglobova. Važno je da se analizira položaj kolena – da li se dodiruju, preklapaju ili su možda postavljena previše unazad. Nepravilan položaj stopala i kolena dovodi do lošeg položaja karlice, koja može da bude asimetrična i nagnuta  prema jednoj strani tela. Asimetrije na zglobovima nogu mogu da dovedu do nejednake visine ramena i lopatica. Onda se proverava simetrija u području vrata, upoređuje se visina ramena i donjih uglova lopatica, kao i njihova udaljenost od kičmenog stuba. Treba da se posmatraju trouglovi stasa (prazan prostor između ruku i struka), čija asimetrija ukazuje na krivljenje kičme u stranu.

Kičmeni stub, posmatran s leđa, treba da bude u pravoj liniji sa jasno izraženim koštanim nastavcima. „Testom pretklona“, kada se dete savija prema napred, sa opruženim kolenima i laktovima, sastavljenih dlanova, može uočiti da li postoji deformitet kičme. Treba da se posmatra simetrija rebarnih lukova i mišićne mase sa obe strane kičmenog stuba, jer bilo kakva asimetrija ukazuje na poremećaj kičmenog stuba.

 

Lečenje

Lečenje deformiteta kičme zavisi od uzrasta pacijenta, vrste deformiteta  i stepena izraženosti. Deformiteti kičme do 20 stepeni se leče korektivnim vežbama. Kod deformiteta između 25 i 35 stepeni, uz vežbe, deca nose i korektivne midere. Da bi lečenje bilo uspešno, mider mora da bude dobro urađen i najčešće ga dete nosi do kraja rasta. Dok dete nosi mider, ono radi poseban program vežbi kojima poboljšava mišićni tonus i održava fleksibilnost kičmenog stuba. Deformiteti koji se nalaze u grudnom delu kičme, ako su preko 50 stepeni, kao i nagle progresije deformiteta kod dece starije od 10 godina, leče se operativno.

U zavisnosti od uzrasta deteta, postoji različiti stepen izraženosti deformiteta, kao i različita zastupljenost među polovima. Do osme godine života deformiteti kičmenog stuba jednako su zastupljeni i kod dečaka i kod devojčica, ali nakon osme godine života, pet puta su zastupljeniji kod devojčica.

 

Izbegavanje određenih sportova u zavisnosti od težine problema.

Ukoliko dete ima deformitet kičme, trebalo bi da izbegava sportske aktivnosti koje nesimetrično angažuju mišiće obe polovine tela, kao što su košarka, rukomet, odbojka i tenis.

Deformitet se može sprečiti fizičkom aktivnošću. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje minimum više od jednog sata dnevno fizičke aktivnosti, ali ortopedi tvrde da se mnoga deca toga ne pridržavaju. Nažalost deca sama u tom uzrastu ne znaju puno, zato je najvažnije angažovanje njihovih roditelja. Kombinacija plivanja tri puta sedmično sa još nekim sportom ili časovima korekcije držanja tela uticala bi na bolje razvijanje mišića leđa ali i ostalog dela tela, bolje zdravlje, ali i sprečavanje gojaznosti, dijabetesa, povišenog krvnog pritiska koji su danas sve masovniji kod mališana.

 

Nošenje torbi na jedno rame

To umnogome zavisi od uzrasta, težine i konstitucije deteta. Školsku torbu treba pažljivo izabrati i ne treba da se gleda estetika, već njena funkcionalnost. Idealno je da umesto torbi na jedno rame deca nose rančeve, jer je opterećenje u tom slučaju simetrično.

Reforma sistema školstva, koja bi ukinula tradiciju da se deca opterećuju nošenjem i po nekoliko kilograma knjiga, malo realna u skorijoj budućnosti i da zato roditelji treba da se okrenu prevenciji i jačanju koštano-zglobnog sistema deteta i potenciraju fizičku aktivnost kao osnovu zdravog života svoga deteta.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić