Kalendar takmičenja 2019

<<  <  July 2020  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

7174961
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3719
26885
159556
6857412
111178
696343
7174961

04-07-2020 03:27
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Deca i sport

Deca i sport

Često se kaže da se zdrave navike i bavljenje sportom stiču od malena, međutim danas, a posebno u Srbiji, na sportove se gleda sa velikim akcentom na takmičenja i pobede. Često se dešava da deca ulaze prevremeno u sport prvenstveno jer su tako njihovi roditelji odlučili i još brže izlaze iz njega. Postavlja se pitanje da li smo dovoljno edukovani kako bi na pravi način decu uveli u sport i zdrave navike života.

Zašto deca treba da se bave sportom

Sport za decu predstavlja vaspitno socijalnu aktivnost putem koje stiču znanja o zdravoj ishrani, korisnosti vežbanja, poštovanju svog i tuđeg vremena, šire svoja razmišljanja upoznavajući brojne drugare, uče se disciplini, timskom radu, veštini savladavanja problema, jačaju samopouzdanje, istrajnost i svoj karakter.

Prema istraživanjima, pokazalo se da deca koja imaju manje od 18 godina i bave se sportom imaju i bolje ocene u školi, bolje se ponašaju i imaju bolje radne navike.

Koristi za roditelje kada se njihova deca bave sportom su mnogobrojna:

 • znaju da njihova deca rade nešto što je dobro i zdravo za njih;
 • u svakom trenutku znaju gde su njihova deca i odvlače ih sa ulice;
 • uključuju se i roditelji više u život dece i dele njihova iskustva;
 • deca postaju bolja i u školi, postaju društvenija, imaju bolju disciplinu i jači karakter;
 • odvlače decu od preteranog sedenja za kompjuterom i društvenih mreža;
 • smanjuju se troškovi lečenja i odlaska lekaru jer deca postaju zdravija.

S obzirom da deca ulaze u sportske aktivnosti sa različitim brojem godina i uzrasta, ukoliko budu na pravi način uvedena u sportske aktivnosti, imaju pravilnu osnovu i dobre programe za učenje i razvoj, onda će steći i neophodno znanje kao i iskustvo da ostanu aktivni tokom čitavog svog života.

 

"Težina" sporta

Kada se dete uključi samovoljno ili putem svojih roditelja u neki od sportova, njegovi roditelji takođe postaju deo njegovog sportskog života. Na kvalitet detetovog bavljenja sportom tada utiču brojni činioci (roditelji, nastavnici, treneri, vršnjaci, sudije). U takvoj situaciji dete je često pod velikim pritiskom jer svaki od ovih činioca misli da zna najbolje šta je detetu u tom trenutku potrebno. Svedoci smo situacije čestih neprimerenih ponašanja ovih činioca prema detetu koje njemu stvaraju veliki pritisak i u stvari ga udaljavaju od želje za dalje bavljenje sportom. Očekivanja roditelja mogu često biti prevelika, ambicije trenera koji želi da se pokaže i u detetu vidi "sebe" ili vršnjaka. Deca dolaze u situaciju preteranih očekivanja i nezadovoljstva svojih roditelja i trenera a samim tim gube uzor pozitivnog sportskog razmišljanja. Često takve mlade osobe osećaju krivicu i odgovornost jer misle da su izneverile i da su uradile nešto pogrešno, tada gube samopoštovanje i samopouzdanje i postaju nesigurne a samim tim i nepripremljene da prihvate nove životne izazove.

Međutim, postoje načini da se ova situacija izbegne i da deca dobiju kvalitetne informacije i zdravu podršku, a samim tim budu uspešna i aktivna u sportu koji je izabran. Pravilno izdefinisan cilj i značaj sporta za mališana je jako važno razumeti i ne mešati sa ciljevima roditelja, trenera i ostalih činioca. Da bi se uspešno bavili bilo kojim sportom moramo prvo da ga volimo, a da bi ga zavoleli treba nam biti lepo i udobno kada ga obavljamo. A da bi nam bilo lepo u bilo kom sportu potrebna je velika podrška, motivacija i ljubav prvo od roditelja a zatim i okoline.

Detetu se može javiti interesovanje za sportom oko pete godine života. Tokom osnovne škole upoznaje neke od navika na nastavi fizičkog vaspitanja i to je i period kada treba i krenuti sa bavljenjem nekih od sportova. Iako deca izjavljuju da samostalno ulaze u neki sport često je to na indirektno ili direktno insistiranje njihovih roditelja ili okoline. U tom trenutku treba pratiti detetove želje, bez presija i moranja. Učiniti da mu bavljenje sportom bude što zabavnije i interesantnije i ne obraćati pažnju i ne tražiti od deteta pravljenje bilo kakvih rezultata. Morate znati da motivi deteta za bavljenje nekim sportom mogu biti različiti i često se i ne podudarati sa vašim motivima kao što su: druženje, momak/devojka, zabava, zdravlje, osećaju se dobro u tome, želja za pobedom, popularnost i sl. 

 

Napuštanje sporta kod dece

Zabrinjavajući podaci govore da oko 70% dece napušta bavljenje sportom do svoje 15 godine života. Istraživanja pokazuju da su brojni razlozi za napuštanje sporta kod dece ali najčešći su:

 • loše iskustvo sa trenerima;
 • veliki pritisak od roditelja, nerealne ambicije i potreba da se pobedi;
 • nedostatak zabave i uživanja;
 • nedostatak vremena za druge aktivnosti;
 • teški programi treninga;
 • mala minutaža u timskim sportovima;
 • izostanak uspeha u školi.

Preporuka je da uvek morate biti informisani o željama i potrebama svog deteta. Morate razgovarati sa njima i saznati koje su njihove potrebe i očekivanja i pre svega da li je ono zadovoljno svojom aktuelnom sportskom aktivnošću. Nemojte nikada previše gušiti svoje dete, jer je ono još uvek malo da bi na svet gledalo vašim očima. Detetu je potrebna zabava, igra, druženje i aktivnost gde će se osećati dobro i sigurno. Uvek mu je potrebna vaša podrška i motivacija, jedino na taj način ono može da napreduje i bude srećno. Dopustite svom detetu da samo odabere da li želi rekreativno ili profesionalno da se bavi izabranim sportom.

 

Sportista - trener - roditelj

Kao što smo naveli, sportska aktivnost kod dece je jako važna a posebno u ranom uzrastu ali mora da se pravilno kanališe i usmerava kako bi bila zdrava i pozitivna na razvoj deteta.

Veoma je važno da se prilikom upisa deteta na određenu sportsku aktivnost poštuje odnos roditelj / trener. Na trenera vašeg deteta potrebno je da gledate kao na vaspitača i učitelja sportske veštine. Kada je vaše dete sa vašim trenerom dopustite da ga podučava o zdravim navikama i podstiče na radne navike, uči timskom radu, liderstvu i organizaciji. Nepoželjno je i kontradiktorno mešanje roditelja u odnos sportista / trener. Vaš mališan stiče određenu povezanost sa trenerom i potrebno je da ga i vi prihvatite i ne protivurečite svojim sopstvenim ciljevima i zahtevima. Trener će sam uvideti da li je vaše dete talentovano i da li napreduje u odabranom sportu.

 

Kada dete treba uključiti u takmičarski proces

Ovo pitanje je verovatno i najčešće, posebno kod roditelja dece. Odgovor nažalost nije nimalo jednostavan jer se u obzir moraju uzeti brojni faktori. Deca u takmičarskoj aktivnosti mogu uticati od jednostavnih igara do visoko organizovanih takmičarskih liga.

Prvi i najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir jeste motivisanost vašeg deteta za uključivanje u takmičarski proces. Prepoznaćete ga po naglašenom manifestovanju ponašanja da se vaše dete poredi sa drugima kako su rangirani i gde se nalaze. Sa takmičarskim procesom kod dece može se krenuti sa 7-8 godina, neposredno pred njegov polazak u školu jer deca tog uzrasta vole da se odmeravaju i takmiče sa svojim vršnjacima. Veoma je bitno da ne pritiskate svoje dete već da ono samo presudi da li to želi ili ne. Od detetove želje zavisi i kasniji uspeh u odabranoj aktivnosti. Potrebno je znati da tek u 10-12 godini života deca sazrevaju u tom smislu da mogu zrelo da shvate šta je takmičarski proces i da aktivno učestvuju u njemu. U zavisnosti od negativnih uticaja (pritisak i želja za pobedom od trećih lica, ambicije i velika očekivanja roditelja, neusklađen program vežbanja, preteški i veoma dugi treninzi) deca mogu biti pod velikim stresom i frustrirana, a sa druge strane ukoliko ima manje takvih negativnih uticaja mogu sport doživeti kao veliku zabavu a samim tim kasnije napraviti veliki napredak i možda postati poznati svetski sportisti.

 

Kako izabrati sportsku aktivnost detetu

Roditelji najviše imaju uticaja na decu dok su mala, pa samim tim mogu i najviše pomoći kod odabira sportske aktivnosti svom detetu. Treba da obratite pažnju na interesovanja deteta, svakodnevne aktivnosti koje voli da radi, karakteristike ličnosti, telesni tip deteta i sport koji bi mu najviše odgovarao s obzirom na vreme koje treba da provede u toj aktivnosti, uloženi novac, angažovanje i sl. Nije potrebno da decu od 5-10 godina vodite kod sportskih stručnjaka kako bi proverili za koju sportsku aktivnost su podesni, jer vi roditelji možete i sami uvideti posmatrajući svakodnevno svoje dete njegova interesovanja i želje. Osluškujte šta vam dete govori i pokazuje i pratite ga u tome, podstičite i motivišite ali nikako ne presirajte, dopustite njemu da odredi da li uživa u tome ili ne. Ono što je veoma bitno je da uvek imate u vidu telesnu konstituciju deteta, fizičke i motoričke sposobnosti koje mogu biti presudne za pojedine sportove. Informišite se o sportovima koje vaše dete preferira i upoznajte njihove karakteristike, načine treniranja, trenere koji uče i eventualne vršnjake sa kojima bi vaše dete bilo uključeno u sportsku aktivnost.

Daćemo vam nekoliko saveta na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira sporta kod deteta:

 • uključite ga u sport koji detetu najviše odgovara i za koji pokazuje najviše interesovanja;
 • razgovarajte sa njim i pružite mu priliku da upozna različite sportske aktivnosti, ali ne preterujte sa upisom deteta na tri različita sporta jer na taj način ono će samo izgubiti svu želju za sportskim aktivnostima jer neće moći izdržati taj tempo treninga;
 • pokušajte da mu sugerišete neki sport na osnovu njegovih interesovanja i želja ali nikako presijom i moranjem, već indirektno;
 • nikada ne uključujte dete u sportsku aktivnost koja bi zadovoljila vaše ili želje nekog iz porodice ko smatra da je dete najbolje da se bavi baš tom sportskom aktivnošću;
 • ne paničite ako dete za kratki period vremena promeni više različitih sportova, bitno je da je aktivno jer ono još uvek traži sebe;
 • izaberite klub koji razvija motoričke i fizičke sposobnosti i ne daje prednost pobeđivanju i stalnim takmičenjima, jer vaše dete može za kratko vreme steći nepravilnu predstavu u pojmu sporta;
 • kada birate trenera svom detetu informišite se o njegovim kvalifikacijama i načinima rada. Oni treba da budu pre svega dobri ljudi, pedagozi, vaspitači, koji će ih učiti fer pleju, poštovanju drugih i timskom duhu;
 • proverite da li se sportski program sprovodi u odgovarajućem bezbednom okruženju. Potrebno je da tražite od kluba da vam pokaže polisu o zaštiti dece u sportu, a ukoliko je nemaju da tražite njeno usvajanje.

Shvatamo da je teorija jedno a praksa nešto sasvim drugo, ali ukoliko se potrudimo i svi zajedno učestvujemo u zdravom odrastanju naše dece, postaćemo bolje i zdravije društvo koje će stvarati dobre i velike ljude.

Kako da budete model svom detetu

Postoji izreka da je detetovo ponašanje uslovljeno ponašanjem njegovih roditelja. Ova činjenica je tačna, jer najveći deo vremena dete provodi sa svojim roditeljima i upija svaku njihovu reč, pokret i model ponašanja. Deca uče najbolje iz primera, zato je najvažnije da budete pravi primer svoga deteta. Nisu svi roditelji sportski nastrojeni, ali pokušajte da uvodite i upoznajete dete o sportu i sportskim aktivnostima još od malih nogu. Samo na taj način ga možete zainteresovati da krene da razmišlja o sportu i počne da trenira. Uključite se i vi u zdrav način ishrane, upoznajte sportske aktivnosti i razgovarajte o njima sa svojim detetom. Znajte da deca čiji su roditelji fizički aktivni su sklonija da se uključe lakše u sport od dece čiji su roditelji fizički neaktivni. Pokušajte da u svakom trenutku budete tu za svoje dete, da delite sa njim i pobede i poraze, da poštujete trenere, sudije i protivnike, aplaudirajte svakom dobrom izvedenom pokretu vašeg deteta. Nemojte da vodite vi utakmicu ili trening, ne igrate je vi već vaše dete, bodrite ga i kada dobija ali najviše kada gubi i uvek budite realni u svojim očekivanjima. Svaki sportista na kraju utakmice zaslužuje pohvalu za trud, zalaganje, dobre poteze i sl. Od vas najviše zavisi kakav model će vaše dete preuzeti i koje informacije usvojiti. Budite pravi roditelj vašeg deteta sa kojim će se vaše dete ponositi.

<script data-ad-client="ca-pub-5965861227467993" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić