Kalendar takmičenja 2019

<<  <  January 2021  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

12812649
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2992
23251
91747
12550295
579690
1051361
12812649

20-01-2021 03:33
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Suočavanje sa prvim plivačkim takmičenjem

suocavanje sa prvim plivackim takmicenjem

Učestvovanje na prvom plivačkom takmičenju uglavnom je neobično i stresno kako za plivače tako i za njihove roditelje. Deca umeju da budu veoma uznemirena na pomisao da će morati da se takmiče, dok roditelji i sami ne znajući šta treba da očekuju, poistovećuju često ovakva takmičenja sa nečim što su gledali na televiziji sa mnogo starijim i iskusnijim plivačima. Ono što vi kao roditelji treba da znate jeste da bez obzira na trenutne plivačke sposobnosti vašeg malog plivača i na strah od neuspeha koji postoji i koji je neizbežan, morate uticati na njega / nju da učestvuje na takmičenju, bez obzira na konačan ishod. Tu dolazimo do činjenice da svaki mali plivač mora jednom doživeti neuspeh kako bi mogao dalje da napreduje. Hajde da zastanemo i razmislimo malo o ovoj činjenici.

Da li bi vi bili tu gde jeste danas u svojoj karijeri, da ste od početka uvek samo napredovali? Život pred nas često postavlja najrazličitije izazove iz kojih često izlazimo kao pobednici ali većinom puta i kao gubitnici. Međutim, svaki put bilo da dobijemo ili izgubimo "naše životne utakmice", mi stičemo nova saznanja i dovoljno iskustva da znamo kako tokom sledećeg puta da sve odradimo na bolji i kvalitetniji način. Profesionalni uspesi ne dolaze preko noći a kako bi se steklo dovoljno znanja i iskustva potrebno je da se pređe nečega što možemo nazvati "užasna sezona".

Prirodno je i normalno da se mali plivači plaše svog prvog takmičenja jer je to nešto što do sada nisu imali prilike da iskusie i nemaju nikakvih znanja o tome. Oni sigurno razumeju da će im biti teško, oni postaju preplavljeni anksioznošću i potrebom da izađu iz svoje "zone udobnosti", i zapravo se bore da dođu do nivoa do koga nikada ranije nisu bili - perfekcionizma.

Kao što i sami znate, dete od 10 godina zna vrlo malo o suđenju i greškama, oni razumeju školski sistem i njegov proces ocenjivanja, ali van tog sistema, ona su vrlo malo ili nimalo dolazila u kontakt sa nekim životnim pitanjima, nesuglasicama starijih ili jednostavnim greškama koje stariji često prave. Čak i ukoliko su se bavila nekim timskim sportom, oni su ocenjivani na osnovu tima a ne kao pojedinac. Ocenjivati i suditi nekome kao pojedincu u tom dobu, može biti jako zastrašujuće tokom prvog susreta.

Zamislite jedan timski sport kao što je fudbal. Kada napravite jednu grešku, možete pronalaziti beskonačno mnogo razloga zašto je ona nastala kriveći teren, publiku, saigrače, sudiju itd. dok je u plivanju sve apsolutno na vama i sve načinjene greške padaju samo na vas.

Samim tim, plivanje kao individualni sport ohrabruje mlade i čini jačim i njihovo telo i duh, čime oni postaju mnogo spremniji na kasnija životna iskušenja. Kako je samo divno čuti od jednog deteta da želi pažljivo da sluša trenera ili želi da nauči sve o određenoj tehnici jer želi dalje da napreduje i da uspe u ovom sportu. Deca na kraju sama preuzimaju odgovornost za svoje postupke i kontrolu nad sobom. Znajući na kraju da u plivanju ne postoje nikakve garancije da ćeš na kraju i zaista uspeti u tome, deca postaju spremna da potpuno preuzmu kontrolu nad svojim akcijama, i urade ono što je najbolje za njih.

Ono što sam trener može obećati svojim plivačima jeste naporan rad, posvećenost, predanost, istrajnost i povremen nesupeh sa ciljem daljeg napredovanja i učenja na sopstvenim greškama. Vaše dete će postati osoba koja razume više o sebi nego bilo koje dete njegovih / njenih godina. Mnoga deca će doživeti neuspehe jedanput, dva puta ili više puta, ali ono što je najvažnije jeste da je svakog sledećeg puta taj neuspeh mnogo manji nego prethodni, jer ona uče iz svojih grešaka. Smanjeni broj grešaka znači i veći napredak i posvećenost. Zato je veoma važno da ih vi kao roditelji uvek pohvalite i za njihove napore i ohrabrite da nastave dalje jer oni možda nisu ni svesni toga trenutno, ali postaju sve bolja i bolja u tome što rade. A to je ono što rade i treneri, podstičući mlade i učeći ih da se bore i zalažu za ostvarenje svojih ciljeva i da razumeju da u životu ništa samo od sebe ne dolazi, već je potrebno da to nešto i zasluže svojim napornim radom i predanošću.

 

Generalni savet

Pokušajte da razumete i uvek ohrabrujete svoje dete. Znajte da ono ne može da posmatra svet vašim očima i da mnoge stvari još uvek ne razume u tom dobu. Shvatite i prihvatite da je neuspeh proces učenja i da je neophodan. Ohrabrite vašeg malog plivača da izađe iz svoje "zone udobnosti", da prihvati izazove koji mu se postavljaju i navedite ih na razmišljanje da ona mogu da postignu sve, jer kada jednom pređu na napredniji nivo, oni će znati da su postali mnogo jači, brži i iskusniji nego ikad, i do tada će već postati pre svega veliki ljudi a potom i sjajni plivači.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić