Kalendar takmičenja 2019

<<  <  January 2021  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

13030569
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5810
39931
85358
12720902
797610
1051361
13030569

27-01-2021 04:46
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

5 opasnih mitova kada su deca i plivanje u pitanju

5 opasnih mitova kada su deca i plivanje u pitanju

Plivanje je zabavan i veoma moćan oblik fizičke aktivnosti. Podstiče mlade da se brzo i psihički i fizički razvijaju, da ojačavaju socijalne veze i motorne veštine. Mnoga deca vide ogromnu radost u plivanju i kupanju dok druga osećaju strah pa im treba i više vremena da se opuste u vodi. Međutim, često se dešava da roditelji nenamerno pod uticajem određenih plivačkih mitova, nekada o plivanju imaju sasvim pogrešne informacije.

1. Mit - Moje dete pliva kao "delfin" sa šlaufima

Istina - plivanje sa šlaufima se ne podrazumeva u pravo plivanje

- Plivanje podrazumeva održavanje i kretanje kroz vodu sopstvenom snagom tela. Za razliku od ronjenja kod koga je potrebno zadržavanje daha i kretanje ispod površine vode, kod plivanja se radnja dešava na površini vode pri čemu je moguće i korišćenje funkcije udisaja i izdisaja.

2. Mit - Moje dete obožava vodu, samo ne želi da pokvasi lice

Istina - deca kojoj je neprijatno da pokvase lice u vodi u stvari ne vole vodu

- Nespremnost deteta da uroni lice u vodu ukazuje na strah i oklevanje. Dodatna pomoćna sredstva koja plutaju u vodi a koje dete može zavoleti dodatno otežavaju ovu okolnost jer održavaju glavu iznad površine vode. Sve dok dete ne oseti da može slobodno da potopi i glavu u vodu, ono se neće osećati bezbedno a svakako neće uspeti ni da postane dobar plivač. Što je mlađe dete i na vreme se oslobodi straha od vode to je kasnije mnogo lakše da prihvati i složenije tehnike i zahvate plivanja. Međutim i ukoliko je dete starije a poseduje ovakvu vrstu straha, dobar trener i dosta obostranog strpljenja je sve što je potrebno za pravi uspeh.

3. Mit - Pružite mu nekoliko plivanja tokom leta, i dete će biti dobar plivač

Istina - Dete može konstantno pokušavati da pravilno pliva, ali tek sa dobrim usmerenjima će u tome i zaista uspeti

- Plivanje nije samo aktivnost koja treba da se dešava samo tokom leta. Brojni zatvoreni bazeni i vodeni parkovi čine plivanje idealnom rekreacijom tokom cele godine. Sezonsko plivanje naročito za mališane koji žele da ga usavrše, može izgledati savršeno u početku, ali kasnije može uticati na navlačenje veoma loših navika. Ono što se u stvari dešava jeste da deca koja plivaju samo sezonski, vođena lošom praksom i edukacijom, mogu usvojiti te loše navike koje se kasnije jako teško iskorenjuju i sprečavaju napredak i prave uspehe u plivanju.

4. Mit - Plivanje punog stomaka utiče na propadanje i davljenje u vodi

Istina - Jedno od najstarijih i malo realnih činjenica

- Nakon završetka jela, telo svu krv šalje u stomak kako bi potpomoglo varenje, što može uticati na pojavu grčeva u stomaku, ali nasuprot starom verovanju, osim što može biti jako bolno, ne može uticati da telo potone kao "kamen" bačen u vodu. Međutim i pored ove činjenice, deca ali i odrasli ne bi trebali da plivaju odmah nakon jela i punog stomaka iz sledećih razloga: svaka intenzivna fizička aktivnost nakon jela može izazvati bolove u stomaku a u gorem slučaju i povraćanje i odmah nakon jela deca mogu postati pospana i samim tim manje usredsređena na plivanje.

5. Mit - Strah roditelja da im se dete ne naguta vode dok pliva

Istina - Dete se ne može ugušiti čak i ukoliko popije malo vode

- Mnogi roditelji često napominju deci da kada plivaju zatvore usta kako bi sprečila ulazak i gutanje vode. Istina je, da iako ne želimo da iko guta preveliku količinu bazenske ili bilo koje druge vode zbog hemikalija i potencijalnih bakterija, mala količina vode koja se može progutati, ne može naškoditi. Pre svega, ukoliko primetite da se dete smeje i raspoloženo je dok je u vodi, to samo znači da je opušteno. Šta ukoliko čak i proguta malu količinu vode? Verujte da se to ne razlikuje od uzimanja čaše vode. Ono što se povremeno dešava jeste da se nakon nenamernog konzumiranja vode može desiti da se zakašljete. To se dešava iz razloga što kada se proguta određena količina vode, ona odlazi u grlo/ždrelo, potom se epiglotis zatvara (struktura elastičnog hrskavičavog tkiva prekrivena mukoznom membranom smeštena na korenu jezika. Njegova funkcija je da zatvara ulaz u grkljan prilikom gutanja. Na takav način se sprečava ulazak vode u disajne puteve i pluća, a umesto toga ona odlazi u stomak. Tako da što je dete starije i sa manje straha u vodi i pritiska sa strane, manje će paničiti, a malo vode u plućima će ga/je samo naterati da sledeći put obrati malo više pažnje kod plivanja.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić