Kalendar takmičenja 2019

<<  <  August 2019  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Banović Tijana
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

2478722
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1995
4365
39662
2407330
92497
199320
2478722

19-08-2019 10:10
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872 (trenutno nije u funkciji)
Privremeni fiksni telefon: 011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 064/416-9706
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

Klikni OVDE da poručiš opremu kluba

                       oprema za trening

Nedostatak sna kod adolescenata može dovesti do zdrastvenih problema

nedostatak sna kod tinejdzera

Nedostatak sna kod odraslih osoba često povezujemo sa nedostatakom vremena za posao, stresnim situacijama ili gomilom problema koji često nedaju sna. Međutim, kao što možda i sami znate nedostatak sna može izazvati mnoštvo zdrastvenih rizika koji utiču na mentalno zdravlje, gojaznost i ortopedske povrede. U slučaju mlade osobe, ortopedske povrede u velikoj meri utiču na izabranu sportsku aktivnost osobe. Stoga, adekvatne tehnike za poboljšanje sna mogu poboljšati zdravlje sportskih omladinaca.

Dužina sna je znatno opala tokom protekle dve decenije, jer prema istraživanjima 43% 15-godišnjaka spava 7 ili više sati, smanjujući se za 29%. Nažalost trajanje sna znatno umanjuje sportsko učešće, a mi se zaista moramo preispitati da li naša deca adekvatno i dovoljno spavaju i da li su prenatrpana obavezama u toku dana i večeri i da li ležu i ustaj uvek u isto vreme obezbeđujući sebi najmanje 8-10 sati sna.

Konkretno za sportiste koji imaju manje od 8 sati sna imaju i za čak 1,7 puta veći rizik od povređivanja na treningu za razliku od onih koji imaju 8 ili više sati sna. Stoga pronalaženje načina za poboljšanje trajanja sna od suštinske je važnosti za dugoročni uspeh u plivanju, ali i u bilo kom drugom sportu uopšte.

U nastavku ovog teksta predstavljamo vam 5 saveta kako da obezbedite dovoljno sna za svoje sportiste mališane.

1. Upravljanje vremenom

- Škola, plivački treninzi i društvene aktivnosti sve su vremenski zahtevne. Stoga, ukoliko pravilno usmerite vreme svoga deteta, ono će moći da završi svoje obaveze na vreme a u isto vreme i da se adekvatno odmori. Veoma je važno da dete ima određenu rutinu u toku svakog dana, tako da nauči kada bi trebalo da uradi domaći, kada se sprema za trening, kada ima slobodno vreme i sl. Vi kao roditelji ste ti koje dete imitira i od kojih uči, pa samo od vas zavisi da li će i njegovo vreme biti adekvatno isplanirano.

2. Rutina spavanja

- Imati svakodnevnu rutinu sna je važan aspekt svake osobe a najvažnije za jednog mladog plivača. Često će mladi sportisti na spavanje odlaziti u različito vreme tokom svakog dana. Idealno bi međutim bilo da dete pronađe svoje vreme kada će se pripremati za spavanje. Pripreme mogu da obuhvataju isključivanje mobilnog telefona, televizora, računara 30 minuta pre spavanja, smanjivanje svetla u prostoriji, stvaranje mira i tišine i uopšte atmosfere za spavanje. Pokušajte i vi ali i vaša deca da se opustite pre spavanja ne razmišljajući ni o čemu, već se koncentrišite na disanje i odmor.

3. Doslednost u spavanju

- Doslednost u spavanju pomaže u poboljšanju kvaliteta i trajanju sna. Doslednost znači odlazak u isto vreme u krevet i ustajanje u isto vreme. Na samom početku savladavanja ove rutine možda će vašem detetu biti teško, ali svakodnevna ponavljana rutina doneće na kraju usvajanje doslednosti.

4. Održite sobu tihom i zamračenom

- Ukoliko legnete u prostoriji koja je tiha i zamračena, vaš organizam će se prirodno pripremiti za san. Potrudite se da obezbedite kako za vas tako i za vaše male sportiste prostoriju u kojoj spavate i sprečite dodatnu buku i paljenje svetla u toku noći, jer su ovo signali koji mogu uticati na lako buđenje i kasnije teško uspavljivanje.

5. Ishrana kasno tokom noći

- S obzirom da svi sportisti pa i plivači imaju veoma gust raspored u toku dana, i na hranu prosto zaboravljaju, dešava se da jedu kasnije tokom noći i potom odlaze na spavanje. Nažalost, ogromna količina kalorija pre spavanja može uticati na poremećaj sna. Kada konzumirate hranu kasnije tokom večeri, utičete na hormon melatonin koji se luči dok spavate noću. Melatonin se izlučuje u mozgu kao reakcija na odsutnost svetlosti, a povezan je sa snom i takozvanim unutrašnjim satom organizma. Proizvodnja melatonina je na vrhuncu 3 do 5 sati posle početka sna tokom noći. Nažalost, danas sve više ljudi, naročito u urbanim sredinama, ima deficit melatonina. To je zato, što je u gradovima veštačko osvetljenje glavni krivac za nemogućnost ostvarivanja potpunog mraka tokom noći. A svetlost koči enzime odgovorne za prevođenje serotonina u melatonin.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić