Kalendar takmičenja 2019

<<  <  July 2021  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

18026438
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
20745
31586
86929
17763500
786247
829213
18026438

28-07-2021 21:06
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Deca i mobilni telefoni

deca i mobilni telefoni

Psiholozi i stručnjaci savetuju da detetu ne bi trebalo davati mobilni telefon najmanje pre 5 razreda osnovne škole. Razlozi su za to svakako mnogostruki, međutim realnost je da danas deca svih uzrasta, pa i predškolskog koriste mobilne telefone najčešće u svrhu igranja. Skroman moblni telefon detetu može napraviti problem ruganja od strane njegovih vršnjaka, dok skuplji telefon može biti čak i meta za krađu i na taj način detetu stvoriti jedno neprijatno i traumatično iskustvo. Osim toga, danas skoro svaki iole bolji telefon ima mogućnost priključenja na internet a sa time se gubi i svaka mogućnost kontrolisanja detetovih postupaka, čime ga vrlo teško možete zaštititi i odvojiti od virtuelne stvarnosti. Ipak i pored svih ovih činjenica, zabraniti detetu da nosi mobilni telefon u okruženju gde ga svi imaju, može jako loše uticati na razvoj ličnosti i psihičko zdravlje.

Jedna od praktičnih i dobrih primena mobilnih telefona kod deteta jeste da u svakom trenutku imate mogućnost da saznate gde se nalazi i šta radi. Preporuka je svakako kupiti osnovnu verziju mobilnog telefona kojim može da se pozove i da se šalju poruke, naročito detetu nižeg uzrasta a sve zbog bezbedonosnih razloga. Telefon ne bi trebalo ni da ima kameru niti bilo koje druge dodatne funkcije koje detetu mogu odvlačiti pažnju kako u školi tako i kod kuće. Detetu od malena treba obljasniti koja je osnovna primena mobilnih telefona, i da ne treba u njemu da tragaju za "igračkom" koja im je uvek dostupna. Mališanima se od malena treba pričati da stvari oko sebe posmatraju na pravi način, a da svoje slobodno vreme iskoriste za domaće zadatke, dodatnu edukaciju ili sportsku aktivnost.

Generalno se savetuje da detetu pre 12 godine ne treba kupovati "smart" telefon, jer do te godine ono neće znati pravilno da ceni njegove mogućnosti i funkcije. Sa detetom treba razgovarati od malih nogu i obljasniti negativan uticaj socialnih mreža u smislu bezbednosti kao i deljenju slika i ostalog privatnog materijala sa svojim vršnjacima, koje mogu dovesti dete u velike probleme.

 

Zdrastveni rizici

Do sada naučnici i brojni istraživači nisu i konačno potvrdili da mobilni telefoni predstavljaju zdrastveni rizik, ali svakako preporučuju da se deci ograniči njihova upotreba. Međutim, Nacionalni komitet za zaštitu od radiološkog zračenja nagoveštava da je mobilni telefon suviše "mlada" tehnološka sprava kako bi mogli sa sigurnošću da govorimo o njenoj bezbednosti kada su u pitanju zdrastveni rizici. S obzirom da ono što važi za starije i inače ne važi za decu, a kako se u poslednje vreme mobilni telefoni menjaju skoro svakog dana, uputnije je zbog njihovog dugoročnog zdrastvenog stanja ograničiti im upotrebu mobilnih telefona. Osim toga, gledanje dugoročno u jedan mali ekran može uticati na detetov vid i na dugoročne staze povećati mogućnost za nošenje naočara.

 

Krađa podataka

Mobilne telefone iako većina dece koristi kao igračku, većina ume da skladišti i brojne važne informacije poput datuma, omiljenih stvari, imena rođaka i familije, adrese, fotografija, video materijala itd. Kao i kod korišćenja e-mejla ili četa sa kućnog računara, tako i pri upotrebi mobilnog, dete treba podučavati i proveravati da ne daje i ne deli sa drugima nikakve privatne informacije jer one mogu vrlo lako biti dostupne hakerima koji ih mogu iskoristiti na pogrešan način. Takođe posavetujte svoje dete da bez njegovog/njenog odobrenja niko ne bi trebao da pravi njegovu/njenu fotografiju ili video snimak, koji se vrlo lako može proširiti i postati lako dostupan za manipulisanje.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić