Kalendar takmičenja 2019

<<  <  August 2020  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

8130076
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
22435
30155
149856
7763639
222142
844151
8130076

07-08-2020 15:57
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Faze dugoročnog razvoja deteta do sportiste

faze dugorocnog razvoja deteta do sportiste

U životu svakog deteta trebalo bi da postoje određene faze razvoja a sve sa ciljem normalnog psihičkog i fizičkog zdravlja deteta. Prve godine života deteta su najvažnije za njegov fizički, emocionalni i intelektualni razvoj. Sve se dešava u tom kratkom periodu – razvijaju se emocije i poimanje sveta, postavljaju se osnove jezika i dolazi do najvećeg razvoja mozga. Ovo je ključni momenat u životu svakog deteta i ako se propusti ta šansa, ona može biti zauvek izgubljena. Ukratko rečeno, deca koja kasne na početku života nikad ne mogu da nadoknade to kašnjenje. Mala deca dostižu svoj najveći potencijal u razvoju kada od samog starta uspostave jaku emotivnu vezu sa odraslima i kada odrastaju u uslovima koji su bezbedni i zdravi i pružaju im raznovrsne mogućnosti za učenje. Ako se tokom prvih godina života postave solidne osnove, kasniji napredak i razvoj deteta može biti brži i kvalitetniji.

Model dugoročnog razvoja deteta od ranih dana do jednog ozbiljnog i odraslog sportiste može se predstaviti i na sledeći način:

1. Početak

- Dete treba upoznavati sa zdrastvenim prednostima fizičke aktivnosti već od 5-6 godine života. Tokom ove faze roditelji imaju glavnu i presudnu ulogu da dete usmere na pravi put i pruže dovoljno motivacije i podrške za bavljenje jednim sportom.

2. Upoznavanje sa osnovama sporta i treninga

- Tokom ove faze dolazi do razvoja fizičkih kapaciteta i osnovnih motoričkih sposobnosti, a odnose se na dečake starosti 6-9 godina i devojčica starosti 5-8 godina. Tokom ove faze dete treba upućivati na sport ali bez ugrožavanja ostalih elemenata koje čine njegovo odrastanje a tiču se igre i zabave. Brzina, snaga i izdržljivost se razvijaju kroz igru i lagane vežbe. Obavezno je dete upoznati sa elementima kao što su pravila i etika u sportu, kako bi odmalena znalo da poštuje konkurenciju i prizna i prihvati dostojno poraz. Trening bi trebao da obuhvata rad sa sopstvenom telesnom težinom uz korićenje jednostavnih fitnes rekvizita kao što je na primer pilates lopta.

3. Učenje treniranja

- Tokom ove faze kreće se sa usavršavanjem tehnika i ozbiljnijim pristupom ka usavršavanju razvoja snage, brzine, izdržljivosti, kao i uključivanje treninga fleksibilnosti. U ovu fazu se ulazi kod dečaka između 9 i 12 godine, a devojčica 8 i 11 godine. Tokom ove faze dolazi do stvaranja svesti o zagrevanju, istezanju, hidrataciji, ishrani, oporavku, relaksaciji, fokusu i dr.

4. Razvoj fizičkih kapaciteta

- Tokom ove faze dolazi do razvoja aerobnih sposobnosti (kondicije). Ova faza je odgovarajuća za dečake uzrasta od 16 godina i devojčice uzrasta od 15 godina starosti. Ova faza obuhvata kompletiranje učenja o istezanju, ishrani, hidrataciji, mentalnoj pripremi, potom stvaranje predtakmičarske i takmičarske rutine i ozbiljan rad na fleksibilnosti iz razloga mogućeg ubrzanog rasta kostiju u ovom periodu.

5. Treniranje sa ciljem odlaska na takmičenja

- Ova faza podrazumeva razvijanje specifičnih sposobnosti kod jednog sportiste kako na treningu tako i na takmičenju a sve sa ciljem ostvarivanja što boljih rezultata. Obuhvata dečake do 18 godina starosti i devojčice do 17 godina starosti. Tokom ovog perioda 50% treninga mora biti fokusirano na razvoj tehničkih i taktičkih veština kao i na održavanje i dalji razvoj osnovnih sposobnosti sportiste, dok drugih 50% treninga mora biti fokusirano na takmičenje i specifičan trening. Periodizacija u ovoj fazi igra ogromnu ulogu a predstavlja planiranje celokupnog trenažnog programa.

6. Treniranje u korist rezultata

- Tek u ovoj fazi glavni akcenat se postavlja na stvaranje rezultata. Za momke ova faza počinje nakon 18 godine, a za devojčice nakon 17 godine starosti. U ovoj fazi je maksimalizovana fizička pripremljenost, a specifične veštine su na vrhunskom nivou ali se i dalje usavršavaju. Tokom ove faze sportista trenira za jedno određeno takmičenje i njemu sve podređuje. Svaka pojedinačna sitnica se kontroliše do najsitnijih detalja. Visok trenažni intenzitet i obim sa obaveznim fazama odmora su strogo kontrolisane od strane trenera i osoba koje su uključene u praćenje jednog sportiste.

7. Aktivan život

- Ova faza započinje kada sportista prestane sa profesionalnim bavljenjem jednim sportom. Tada je veoma važno da sportista i dalje nastavi da se rekreativno bavi sportom i brine o zdravom načinu života kako bi zadržao dobre navike i visok nivo zdrastvenog stanja. Profesionalni sportisti u ovoj fazi uglavnom ostaju u sportu kao treneri, stručnjaci, vođe timova i klubova i drugi sportski radnici.

<script data-ad-client="ca-pub-5965861227467993" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić