Kalendar plivačkih takmičenja za 2018

<<  <  November 2018  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Banović Tijana
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

1109729
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3239
3192
14771
1072707
48874
120591
1109729

15-11-2018 12:58
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872 (trenutno nije u funkciji)
Privremeni fiksni telefon: 011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 064/416-9706
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

Klikni OVDE da poručiš opremu kluba

                       oprema za trening

3 teoretska razloga zašto su plivači napredniji kada su akademske aktivnosti u pitanju

3 teoretska razloga zašto su plivači napredniji kada su akademske aktivnosti u pitanju

Kaže se da genetika pruža prednost, ali okruženje osobu usmerava. Odnos između fizičke aktivnosti i akademskog života je tema dugo proučavana. Dokazano je da ukoliko je jedna osoba tokom dužeg vremenskog perioda bila posvećena fizičkoj aktivnosti, uglavnom je zadovoljavala i čak prevazilazila svoje školske aktivnosti u odnosu na svoje školske drugove ili kolege. Većina istraživača je između ova dva činioca pronašla značajnu povezanost. Zašto fizička aktivnost utiče na akademska dostignuća i koje su razmere ovog odnosa još uvek nije detaljno proučeno.

U ovom tekstu navodimo 3 teoretska razloga zašto su plivači napredniji u akademskim aktivnostima:

1. Viši socioekonomski status

- Istraživanja su pokazala da deca koja potiču iz porodica veće socio-ekonomske klase, što znači da imaju roditelje sa visokim obrazovanjem, verovatno zbog određenih kombinacija obrazovnih mogućnosti, efekata vršnjaka, kvaliteta škole i drugih socijalnih faktora, pokazuju i bolje veštine kada su plivačke i akademske aktivnosti u pitanju. Radi se to tome da u ovom slučaju roditelji osim toga što imaju dovoljno finansijskih mogućnosti, razumeju i pravilno useravaju svoje dete, tako da i u najtežim momentima ono razume da ima svu potrebnu motivaciju, i da stvari koje je "primorano" da radi treba da radi pre svega zbog sebe i svog napredovanja. Iz tog razloga sa ovakvom decom je i lakše raditi i uglavnom brže napreduju.

2. Veća unutrašnja motivacija

- Biti u stanju da neprestano plivaš u bazenu u trajanju između 1-2 sata, verovali ili ne zahteva ogromnu unutrašnju motivaciju. Ova činjenica je povezana sa mnogim individualnim sportovima u kojima se plivač neprestano "bori" da pobedi samog sebe i izdrži do kraja. Upravo ta unutrašnja motivacija je od suštinskog značaja za postizanje visokih akademskih veština, neophodnih za postizanje dobrih ocena u školi.

3. Poboljšana samouverenost i raspoloženje

- Jednostavno rečeno, ukoliko ste se ikada bavili nekom fizičkom aktivnošću, sigurno ste i sami primetili poboljšanje svog raspoloženja. Mehanizam poboljšanja samouverenosti kreće se od jednostavnog postizanja zacrtanog cilja, do unapređenja sopstvene slike o svom telu. Štaviše aerobne aktivnosti u korelaciji sa akademskih performansama, naročito kod žena, izazivaju oslobađanje veće količine endorfina, veoma važnog za osećaj dobrog raspoloženja. Kada je osoba dobrog raspoloženja, ona je odlučnija i spremnija da postigne neverovatne ciljeve kako sportske tako i akademske.

Savet

Predstavljena tri mehanizma za poboljšanje plivačkih i akademskih veština su generalizovana, ali činjenice svakako važe i zadruge individualne sportove kao što su tenis, atletika, gimnastika itd. I pored svega, kao što smo i na samom početku naveli, genetika ima svakako svojih prednosti, ali čak i osoba sa ogromnim predispozicijama za određeni sport, ukoliko nema pravilno usmerenje od strane svojih roditelja i trenera, ima vrlo malo šansi za uspeh u jednom sportu. Kao i u svemu ostalom, trud, rad i zalaganje su svakako najvažnije činjenice za postizanje uspeha.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić