Kalendar takmičenja 2019

<<  <  August 2020  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

8130626
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
22985
30155
150406
7763639
222692
844151
8130626

07-08-2020 16:18
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Ishrana tokom odrastanja

ishrana tokom odrastanja

Verovatno jedno od najvažnijih pitanja većine roditelja jeste šta bi njihovo dete trebalo da jede tokom odrastanja i koje su to količine hrane. Ukoliko tome pridodamo problem gojaznosti kod dece koji se sve više pojavljuje i kod nas, onda zaista ishranu možemo posmatrati kao najvažniju komponentu zdravog načina života. O zdravoj ishrani čitamo u časopisima, gledamo na televiziji, slušamo na radiju, ali u svemu tome najveći akcenat se daje na deci koja su već u nekom stadijumu gojaznosti, tako da roditelji postaju zbunjeni oko toga kako od malih nogu učiti svoju decu zdravom načinu ishrane i kako bi on zapravo trebao da izgleda. Najvažnija pitanja koja iz toga proizilaze jesu: koliko kalorija detetu treba, da li je sada jelo dovoljno, da li unosi dovoljno vitamina, da li je previše gojazno itd. Ukoliko ste i vi među ovim roditeljima, u nastavku ovog teksta navodimo šta je to deci potrebno za fizički i mentalni razvoj kada je ishrana u pitanju.

Odojčad

Tokom ove faze, sve se vrti oko mleka, bilo da je to majčino mleko, mlečna formula iz kesice, ili kombinacija ova dva. U ovom stadijumu odrastanja majčino mleko će obezbediti sve potrebne hranjive materije koje su bebi potrebne u prvih šest meseci. Sa navršenih šest meseci, bebe su spremne za unos čvrstije hrane kao što su gvožđem obogaćene žitarice kao i kašasto voće, povrće kao i manje porcije sitno samlevenog ili naseckanog mesa. U ovom stadijumu majčino mleko ne može obezbediti dovoljno gvožđa i cinka pa se samim tim dodaju žitarice i meso kako bi potpomogli i upotpunili ishranu. Jednom kada krenete sa čvrstom hranom, ne mojte se zamarati da ona bude striktno bez i malo masti. Manje količine zdravih masti su bebama potrebne zbog normalnog razvoja mozga i nerava.

 Predškolski uzrast i uzrast prohodavanja

Kada deca prohodaju, možete da primetite da se ponašaju kao da su "navijena" neprestano se krećući, prevrćući i izvodeći vratolomije, trošeći hiljade kalorija dnevno. Iako mnogi roditelji smatraju da u tom stadijumu deca treba da konzumiraju veće količine hrane, to nije baš tako. I u ovom stadijumu deci treba prilagođavati hranu i od malena ih učiti šta je zapravo zdravo a koje vrste hrane trebaju da izbegavaju. Sve dok deci pružate zdrav izbor hrane, njima će biti dobro. Jedna od oblasti gde se treba obratiti pažnja jeste i kalcijum. Kalcijum je gradivni blok tela, potreban za normalan razvoj jakih i zdravih kosti i zuba, i mleko i mlečni proizvodi su i dalje najbolji izbor ovog minerala. Nažalost postoje i ona deca koja su alergična na mleko ili intolerantna na laktozu iz mleka, pa u tom slučaju treba se usmeriti na mleko bez laktoze, sojino mleko, tofu, sardine, žitarice, ovsene pahuljice, sok od pomorandži, jer sve su to dobre opcije za unos kalcijuma. Takođe deca u ovom uzrastu mogu biti znatno tvrdoglava ograničavajući se samo na jednu vrstu hrane, ali vi kao roditelji morate biti ubedljivi i glavni fokus postaviti na voće, povrće i zdrave žitarice bogate vlaknima koje će pomoći normalno varenje i obezbediti sve potrebne viitamine i minerale za vaše dete.

Osnovna škola

Nemojte se iznenaditi ukoliko vaše dete u ovom uzrastu odjednom odbija da unosi meso. Nije retko da jedan 6 ili 7-godišnjak odjednom odluči da postane vegetarijanac jednom kada utvrdi odakle meso i na koji način dolazi. Međutim to ne znači da umesto mesa neće moći proteine da unosi iz drugih izvora. U tom slučaju preorjentišite se na jaja, pasulj, pirinač, sir, puter od kikirikija, ribu, mleko i mlečne proizvode, jer svaka od ovih namirnica bogata je proteinima. U ovom stadijumu većina mališana saznaje i za brojne nezdrave grickalice kao što su bombone, kolači, čipsevi itd. koje mogu postati česta užina između obroka, a to je u stvari nešto što svakako treba izbegavati. Detetu su potrebni zdravi ugljeni hidrati dok kod svih ovih grickalica njih ima u ogromnim količinama a pri tome nisu uopšte zdravi jer mogu doprineti do nezdravog povećanja telesne težine i drugih zdrastvenih problema. Umesto nezdravih grickalica naučine dete zdravim užinama poput komada voća, šake koštunjavih plodova itd.

Tinejdžeri i period adolescencije

Kako počinjje pubertet mladima su občno potrebne veće količine kalorija nego ranije kako bi se podržale mnoge nadolazeće promene. Nažalost te dodatne kalorije za mnoge dolaze iz pekara i brze hrane sa vrlo malo hranjivih vrednosti. Neki adolescenti idu čak i u suprotnom smeru ograničavajući sebe masti, ugljenih hidrata i dodatnih kalorija kako bi zadržali postojeću telesnu težinu. Adolescencija je vreme kada mladi postaju svesni svoje telesne težine i izgleda uopšte, koji za neke može značiti poremećaje u ishrani ili druga nezdrava ponašanja na šta roditelji moraju pripaziti kako se stvari ne bi otele kontroli. S obzirom da se većina koštne mase izgrađuje u ovom dobu, kalcijum je važniji nego ikad. Nažalost istraživanja su pokazala da manje od 10% devojaka i nešto više od 25% dečaka uzrasta 9 do 13 godina su na nivou ispod adekvatnog unosa kalcijuma. Podsticanje dece da unose dovoljnu količinu namirnica bogatih kalcijumom u ovom periodu je primarno za zdravo odrastanje, pa čak i ukoliko u mleko da bi ga unosili moramo dodati malo kakaa ili čokolade. Osim toga dečaci moraju unositi više proteina od devojčica dok devojčice  trebaju unositi više gvožđa radi zdravog održavanja organizma.

Savet

Iako je održavanje zdrave ishrane vašeg deteta jedna konstantna borba tokom odrastanja i života, u velikoj meri to zavisi i od vaših usvojenih navika i trenutne ishrane. Znajte da se vaše dete neće povinovati zdravoj ishrani ukoliko je i vi ne sprovodite. Pravila su ista za sve, pa možda nije loše da svi zajedno prionete na sakupljanje informacija o zdravoj ishrani, vi ćete smanjiti višak kalorija a vaše dete će odrastati zdravo bez dodatka nepotrebnih kalorija.

Kratak pregled kalorija po godištu

2-3 godine života: 1.000 kalorija

4-8 godine života: 1.400 kalorija

9-13 godine života (muškarci): 1.800

9-13 godine života (devojke): 1.600

14-18 godine života (muškarci): 2.200

14-18 godine života (devojke): 1.800

<script data-ad-client="ca-pub-5965861227467993" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić