Kalendar plivačkih takmičenja za 2018

<<  <  November 2018  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Banović Tijana
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

1109791
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3301
3192
14833
1072707
48936
120591
1109791

15-11-2018 13:26
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872 (trenutno nije u funkciji)
Privremeni fiksni telefon: 011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 064/416-9706
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

Klikni OVDE da poručiš opremu kluba

                       oprema za trening

Sazrevanje i fizički rast

sazrevanje i fizicki rast

Tokom detinjstva deca u proseku godišnje porastu oko 5,5 cm i dobiju oko 2,5 kg. Deca sportisti istih godina u fizičkom rastu mogu značajno da variraju u zavisnosti od sporta kojim se bave, ali i genetskih predispozicija. Devojčice obično dostižu vrhunac rasta od 11-13 godine, a dečaci od 13-15 godine. Hormonske promene kod dečaka i devojčica mogu da izazovu različite i često drastične promene u razvoju deteta. Kada dete dostigne pubertet, naučnici ali i treneri se slažu da dete može početi sa ozbiljnijim pristupom treningu. Ovo može itekako biti frustrirajuće za plivače ako posmatramo prelaz od mlađe kao starijoj grupi plivača, odnosno juniora i seniora. Na sreću dobri plivački treneri mogu na vreme razgovarati sa svojim plivačima i pripremiti ih na sve nadolazeće promene. Ono na šta treba zaista obratiti pažnju jeste konstantna podrška i motivacija od strane roditelja, bez dodatnih podpitanja i preispitivanja trenera kada će njihovo dete preći na viši nivo i zašto im se u jednom trenutku čini da njihovo dete "stoji u mestu", odnosno ne napreduje onako kako bi po njima trebalo. Verovali ili ne, ovi faktori često mogu dovesti do konfuzije plivača i pojačati postojeće probleme koje pubertet donosi, tako da na kraju mogu dovesti do momentalnog napuštanja sporta od strane plivača. Zato je jako važno da treneri i roditelji dobro sarađuju i imaju poverenje jedni u druge, znajući i jedni i drugi da će se trud isplatiti i da će rezultati doći.

 

Najčešća pitanja

1. Kada će moje dete biti spremno za učestvovanje na takmičenjima

- Odgovor na ovo pitanje je jako komplikovano doneti jer se tiče nekoliko nivoa razvoja kod deteta. Zavisi pre svega od motivacione spremnosti. Istraživanja su pokazala da deca od 5-7 godina počinju da stiču potrebu za upoređivanjem sa drugom decom i takmičenjem. Odgovor zavisi i od kognitivne spremnosti. Učestvovanje na takmičenjima zahteva brojne kognitivne sposobnosti (razumevanje ulaganja napora radi postizanja zacrtanog cilja, razumevanje pojma konkurencije, spremnost na naporan rad itd.) Pored svega navedenog fiziološki rast i razvoj deteta u velikoj meri odlučuju da li je dete spremno za učestvovanje na takmičenjima.

2. Da li bi dečaci i devojčice trebali da treniraju odvojeno

- Tokom faze pred puberteta, i dečaci i devojčice mogu trenirati zajedno jer se njihovi organizmi tek razvijaju, što znači da tokom ove faze oni ne uče o specifičnim pokretima u plivanju već o osnovama kretanja u vodi. Treba razumeti da se devojčice kroz biološki razvoj kreću mnogo brže od dečaka iste dobi, što može uticati i na uvođenje razlika unutar grupe i uvođnje više različitih grupa shodno napredovanju jednog plivača/ce. Takođe treba navesti da postoje elementi kao što su aerobna sposobnost (sposobnost korišćenja kiseonika za energiju) kao i mišića masa koji se razlikuju između polova ali i pojedinačno a svoj pik dostižu kod devojčica između 12 i 15 godine a kod dečaka između 16 i 20 godine. U zavisnosti od godišta plivača, treneri decu prebacivati u višu ili nižu grupu sve sa ciljem bržem sazrevanja i napredovanja u plivanju.

3. Moja ćerka/sin može da pobedi većinu devojaka/dečaka u svojoj grupi ali trener ne želi da je prebaci u višu grupu

- I pored toga što vaše dete u nekim segmentima brže napreduje od svojih vršnjaka morate razumeti da prebacivanje plivača u višu grupu zavisi i od emocionalnih, kognitivnih i socijalnih veština. Progresija jednog plivača trebalo bi da omogući dugoročan razvoj i trebali bi da imate potpuno poverenje u svog trenera čiji je jedini interes da svako dete trenira ravnomerno radeći na svim aspektima i omogući pravilno napredovanje u karijeri svakog plivača.

4. Šta da odgovorim svom detetu kada me pita: " Zašto moram plivati sa svojim vršnjakom koji je mnogo veći i snažniji od mene"

- Zamolićemo vas da pogledate učionicu škole u koju vaše dete odlazi. Razlike u veličini i snazi između dece su neverovatne iako su hronološki po godištu jako slični. Pubertet je kritična tačka u razvoju jednog deteta. Kao što smo ranije naveli devojčice se mnogo brže razvijaju od dečaka. Isto tako deca koja se biološki brže razvijaju vrlo često mogu imati i poteškoća, naročito u sportovima kao što je plivanje. Na primer, brzo razvijanje udova može dovesti dete da ih teško kontroliše i da u stvari bude neefikasno u bazenu. Bez obzira koliko se brzo vaše dete razvija, ono mora biti fokusirano na sopstvene prednosti i nedostatke i iskoristiti ih pametno za svoj razvoj i napredak.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić