Kalendar takmičenja 2019

<<  <  August 2020  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

7995146
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
14926
37608
231507
7590928
87212
844151
7995146

03-08-2020 11:48
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Slika o sopstvenom telu i razvoj samopouzdanja

slika o sopstvenom telu i razvoj samopouzdanja

Da li vam bilo koja od sledećih navedenih pitanja zvuče poznato: previše sam visok/a, premršav/a sam, imam kratke noge i sl. Voleo/la bih da sam samo malo duža/i, mršaviji/a, da imam manji nos itd. Ukoliko su vam poznata znajte da niste sami, i da je to normalno kod svih tinejdžera. Znajte da od malih nogu pa čak sve do 25 godine svog života vi prolazite kroz velike promene na svome telu.

Zašto je samopouzdanje i dobra slika o sebi veoma važna

Samopouzdanje vam u životu pomaže da se osećate vedri i znate koliko vredite. Pored toga utiče na razvijanje zdravog mentalnog zdravlja i utiče na vaše ponašanje. Osobe koje imaju veliko samopouzdanje brzo pronađu prijatelje, znaju kako da iskažu sebe i svoje stavove, a druge osobe ih više cene zbog toga. Takve osobe znaju dobro svoje vrline i svoje slabosti i imaju obično više kontrole nad sobom.

Dobra slika o sebi podrazumeva kako vi sami sebe vidite - uključujući i to da li se osećate da ste atraktivni i da li vas drugi takvim vide. Za mnoge osobe u tinejdžerskom dobu postepeno razvijanje samopouzdanja i dobra slika o sebi su jako važni za kasniji normalan razvoj.

Šta utiče sve na samopouzdanje

Mnoge osobe se "bore" sa svojim samopouzdanjem i fizičkim izgledom kada uđu u pubertet, jer je to period života kada telo prolazi kroz najveće promene. Ovo je i vreme kada se ovakve osobe obično upoređuju najviše sa svojim vršnjacima, ali problem leži u tome da se svako od nas rađa sa drugačijom genetikom koja obuhvata različitu težinu, visinu, boju kose, očiju i celokupne građe tela. Spoljni uticaji drugih osoba i medija (televizija, internet, mobilni itd.) imaju velikih uticaja na odrastanje i razvoj. Putem spoljnih uticaja u tinejdžerskom dobu postajemo svesni poznatih ličnosti, različiih vrsta muzike, različitih tipova hrane, plesova, sportskih aktivnosti, hobija i još mnogo različitih stvari koje definišu naše odrastanje i razvoj.

Zdrav porodični život u kome svako deli svoje mišljenje sa drugim, u kome postoji sloga, dogovor i tolerancija su od suštinske važnosti za kompletan razvoj jedne kompletne osobe. Pozitivan, optimističan stav u porodici može vam pomoći da razvijete i jako samopouzdanje. Na primer, ukoliko napravite neku nenamernu grešku, i nakon svega reći ćete: "ja sam samo čovek, a čovek greši, greška će se ispraviti", umesto da govorite sebi: "ja sam gubitnik" ili na bilo koji drugi način da okrivljujete sebe jer na takav način sigurno problem ne rešavate.

Saveti za poboljšanje sopstvene slike o telu i povećanje samopouzdanja

Pojedinci smatraju da je potrebno da promene potpuno svoj izgled kako bi se osećali bolje. Sve što treba da uradite jeste u stvari da promenite sliku o sebi. Evo nekoliko saveta kako to možete i da uradite:

Prepoznajte svoje telo kao sopstveno, bez obzira na veličinu, građu i oblik. Pokušajte da se fokusirate na to da je vaše telo bez obzira kako izgledalo jako i zdravo, i budite svesni svojih kvaliteta. Ukoliko ste zabrinuti za svoju telesnu težinu, pročitajte naše tekstove o zdravoj ishrani, prionite na plivanje, slušajte pažljivo savete svojih trenera i rezultata će biti uskoro.

Indentifikujte koje aspekte vašeg izgleda možete omdah da promenite a koje za sada ne možete. Shvatite da nas neke stvari čine jedinstvenim i drugačijim od ostalih i da takve treba i da ostanu. Shvatite da čak i naizgled savršeni ljudi, imaju na sebi nešto što nose od rođenja i što ne mogu da promene - na primer visina i broj cipela. Podsetite sebe da prave osobe i pravi ljudi su rođeni savršeni i da je najvažnije šta nose u sebi i na koji način to pokazuju.

Ukoliko i želite da promenite nešto kod sebe na bolje, učinite to tako što ćete postaviti sebi prave ciljeve. Na primer, ukoliko želite da naučite da plivate odlično, slušajte uputstva svog trenera i odlazite na svoje treninge redovno kako bi taj cilj i ostvarili. Pratite svoj napredak i znajte da je u životu baš sve izazov i da ništa nije lako, ali znajte i da vi to možete i da se ne razlikujete od drugih.

Fokusirajte se uvek na ono što je jedinstveno i zanimljivo o vama. Prihvatite da ste drugačiji i cenite ve ono što vam je Bog podario, jer za to postoji jak razlog.

Pokušajte da dajete sebi svakog dana po tri komplimenta. Fokusirajte se na dobre stvari i pozitivne aspekte svog života. Komplimenti mogu biti bilo šta što osećate i što vas čini srećnim/om. Na primer određena pesma, određen stih, citat, omiljena slika ili zvuk, omiljeni događaj itd.

Šta ukoliko mi je potrebna pomoć i podrška oko samopouzdanja

Ponekad, bez obzira koliko se vi trudili, ne uspevate da razvijete kod sebe samopouzdanje i pozitivnu sliku o svome telu. Ukoliko se osećate ovako, pokušajte prvo da porazgovarate sa svojim roditeljima, nastavnicima, trenerom ili prijateljem. Vaši najbliži će vas uvek razumeti i stati na vašu stranu. Najvažnije je da imate pored sebe uvek jednu ili više osoba koje veruju u vas i koje vas podržavaju u svemu.

<script data-ad-client="ca-pub-5965861227467993" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić