Kalendar takmičenja 2019

<<  <  July 2020  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

7238036
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
9995
28245
222631
6857412
174253
696343
7238036

06-07-2020 08:05
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Kako pobediti grčeve u mišićima

kako pobediti grceve u misicima

Stigli ste na svoj trening, sve izgleda normalno, ali nakon tri zaveslaja nešto poput probadanja noža osetite u mišićima listova. Upitate se šta se ovo dešava sa vašim telom, hvatate se za zid bazena, hvatate svoj mišić i urlate od bola u sebi. Šta su to grčevi mišića i zašto nastaju obljasnićemo u daljem nastavku ovog teksta.

Grčevi mišića predstavljaju nekontrolisane mišićne kontrakcije koje mogu biti izuzetno bolne. Vrlo su rekti sportisti i rekreativci koji su na bilo koji način uključeni u neku sportsku aktivnost, koji nemaju barem neko iskustvo sa grčevima. Definicija grčeva bi bila skraćivanje vlakana skeletnih mišića mimo naše volje. U osnovi predstavljaju bezazlenu pojavu, ali je mišić u tom stanju izvan funkcije. Najčešće se grčevi javljaju na ranije pomenutom mišiću lista kao i na mišićima na butini odnosno kvadricepsu. Grčevi najčešće traju nekoliko sekundi, ali postoje i oni koji mogu trajati i do 15 minuta i dovesti do oštećenja tkiva. Pored toga, grčevi mogu dovesti plivača u opasnost, naročito kod otvorenih voda.

Postoje na sreću zajednički uzroci kad su mišićni grčevi u pitanju a navodimo ih u nastavku teksta:

1. Zamor

- Zamor mišića predstavlja glavni uzrok nastanka grčeva. Višezglobni mišići i oni od kojih se zahtevaju najkomplikovaniji pokreti su najpodložniji grčevima. To ne znači da ne bi zbog toga trebali dati sve od sebe na treningu plašeći se da će se vaši mišići zamoriti i "prestati" sa radom. To znači samo da bi trebali svakog trenutka da pratite instrukcije svog trenera i nivo obuke koji je odgovarajući za vas bez dodatnog fizičkog uslovljavanja.

2. Dehidratacija i elektrolitička neravnoteža

- Toplota, manjak tečnosti u organizmu i preterano izlaganje fizičkom naprezanju može dovesti do dehidratacije i/ili neravnoteže elektrolita u organizmu a na kraju do nastanka mišićnih grčeva. Samim tim zaključujemo da tečnost (sa akcentom na vodu) treba unositi pre, za vreme i nakon fizičke aktivnosti. Trening plivanja bi uvek trebao biti u kontrolisanim klimatskim uslovima kao što je zatvoreni bazen.

3. Godine

- Kako starimo, tako i naši mišići bivaju podložniji nastanku grčeva. Dolazi do gubitka snage, elastičnosti mišića, volumena itd. Kako bi ublažili mogućnost nastanka grčeva potrebno je dobro zagrevanje pre svake aktivnosti, ali i smanjen intenzitet aktivnosti. Tada moramo shvatiti da više nismo tako mladi i da ono što smo nekada mogli više ne možemo.

4. Lekovi

- Uobičajni su grčevi koji su povezani sa korišćenjem određenih lekova. Osobe koje koriste lekove za pritisak, za snižavanje holesterola, za dijabetes ili nešto slično mogu biti uzročnici nastanka mnogih grčeva u telu.

5. Genetika

- Mora biti jasno da smo svi mi među sobom različiti i da su pojedine osobe jednostavno genetski predisponirane za nastanak grčeva ali i određenih problema kao što su Parkinsonova bolest, hipotireoza, dijabetes itd.

Kada nastanu mišićni grčevi treba uraditi sledeće:

1. Zaustavljanje

- Preporučujemo vam da koju god fizičku aktivnost da radite, u momentu nastanka grčeva odmah prestanete. Ukoliko ste u bazenu prihvatite se za ivicu bazena ili plutajuću sajlu u bazenu. Podignite ruku kako bi vas trener video i naglasite da imate problem.

2. Istezanje

- Nežno istezanje i lagana masaža ekstremiteta pomoći će kod ublažavanja grčeva. Zadržite zgrčeni mišić u istegnutom položaju sve dok se grč ne smiri.

3. Primena leda ili toplote

- Ukoliko je mišić napet ili čvrst, primenite toplotu na problematično mesto. Ukoliko je mišić upaljen prienite led.

4. Rehidratacija

- Plivač kod koga postoje grčevi treba primeniti aktivnu rehidrataciju. U manjim količinama preporučuju se i sportska pića koja sadrže elektrolite, dok u ekstremnim slučajevima treba primeniti i infuziju. Istraživanja su čak pokazala da kiseli ili slan ukus u ustima može izazvati rekaciju u mozgu koja može zaustaviti dalji nastavak grčeva.

Savet

Grčevi su možemo reći sastavni deo svakog sporta i treninga pa ih tako treba i posmatrati. Ukoliko su učestali treba svakako konsultovati i lekara. Takođe preispitajte da li postoji porodična istorija grčeva o čemu bi trebali obavestiti svog lekara.

<script data-ad-client="ca-pub-5965861227467993" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić