Kalendar takmičenja 2019

<<  <  January 2021  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

12796567
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
10161
65504
75665
12550295
563608
1051361
12796567

19-01-2021 11:11
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Važnost i načini istezanja

važnost istezanja

 Vežbe istezanja spadaju u važan i  neizostavan deo svakog treninga pa i plivanja naravno. Vežbama istezanja poboljšavamo telesnu sposobnost za bilo koju aktivnost, razvijamo pokretljivost zglobova, tetiva, ligamenata i mišića, i na taj način smanjujemo i rizik od povreda, poboljšavamo cirkulaciju u mišićima i tako smanjujemo vreme koje je potrebno za oporavak nakon treninga. Osim što je dobro za mišiće, istezanje je i efikasno sredstvo za duševnu i telesnu relaksaciju.

Kako se i kada istezati:

- Trebalo bi se istezati nakon zagrevanja jer na taj način povećavamo protok krvi i temperaturu u mišićima, i na taj način ih opskrbljujemo kiseonikom i hranjivim materijama (istezanje sa hladnim mišićima može uzrokovati povredu),

-Vežbe istezanja se izvode bez naglih pokreta,

-Vežbe istezanja ne smeju se izvoditi preko granice bola,

-Postignuta amplituda pokreta zadržava se 15-20 sekundi,

-Disanje treba biti ravnomerno, duboko i relaksirajuće, ne zadržavati dah (po mogućnosti trbušno disanje),

-Osim istezanja nakon zagrevanja trebalo bi se istezati i nakon vežbanja (treninga).

Važnost istezanja:

- istezanjem unapređujemo fizičku pripremljenost,

- povećavamo opseg pokret,

- smanjujemo mišićnu napetost i povećavamo elastićnost mišića,

- smanjuje se rizik od povreda mišića, zglobova i tetiva,

- umanjuje se zamor mišića nakon treninga,

- ubrzava se vreme oporavka nakon treninga,

- povećava se gipkost vezivnog tkiva,

- poboljšava se sposobnost srca, krvnih žila i pluća,

- poboljšava se cirkulacija ,

- smanjuje se upala mišića,

- unapređujemo kontrolu tela.

Razlikujemo  nekoliko tipova istezanja ili stretching-a:

Statičko istezanje služi da se mišići istegnu dok se telo nalazi u stanju mirovanja. Sastoji se iz raznih tehnika kojima se posetepeno mišić isteže do određene granice – do tačke najvećeg izduženja/skraćenja mišića – a nikako preko nje. Osećaj treba da poput blage zategnutosti, ali nikako bol. Držite taj položaj 15-30 sekundi, pa onda pređite na drugu grupu mišića. U toku zadržavanja položaja istegnutosti, možete osetiti toplinu ili blagu nelagodu u mišićima. Statičko istezanje aktivira specijalizovane receptore osećaja istegnutosti u mišićima. Kada se odradi pravilno, statičko istezanje snižava prag senzitivnosti ovih receptora, što omogućava mišićima da se opuste, a potom i da se istegnu na veću dužinu. Pravilo je da se istežu sve nožne mišićne grupe. Ako imate neku povredu ili se oporavljate, ne istežite tu oblast kako nebi pogoršali situaciju. Mnogi trkčai praktikuju da statički istežu i ruke i ramena, jer i ovi delovi tela učestvuju u trčanju.

Dinamičko istezanje je slično statičkom u rasponu pokreta, ali ne i u brzini izvođenja. To je istezanje u kome se mišići ubrzavaju iz skupljenog u istegnut položaj i unazad, pazeći da se ne pređe raspon pokreta kao i kod statičkog istezanja. Dinamičko istezanje daje nešto slabije efekte od statičkog. Ako se pređe ovaj raspon pokreta onda dinamičko istezanje postaje – balističko.

Balističko istezanje primorava nogu ili ruku da uđe u najveće opterećenje (dinamičkim načinom) kada mišić objektivno nije dovoljno relaksiran da to izvrši. To uključuje brze pokrete, cimanje i skautanje i to na samoj fizičkoj granici pokreta. Balističko istezanje je jako opasno i povećava mogućnost povreda! Nikako se ne preporučuje rekreativcima i početnicima, ali čak ni iskusnim trkačima bez pomoći stručnjaka. Samo elitni atletičari koji poznaju svoje telo do tančina uz superviziju svojih trenera su u stanju da ih izvedu korektno. Diskutabilne su i prednosti ovog načina istezanja u odnosu na druge. Naš savet je da izbegavate ovaj vid istezanja.

Aktivno istezanje eliminiše silu i njene efekte od istezenja mišića. Ali prvo dva pojma: agonizam i antagonizam – to su dva suprotna pojma, a u našem slučaju odnose se da jedan mišić kontrira drugom, kao na primer obaranje ruku. Dakle dok se jedan mišić kontrakuje (agonizam) drugi ga usporava (antagonizam). Sila koja deluje na mišić stimuliše ga da aktivira zaštitni refleks i kontrakuje ga. Ovo se odnosi kada jedan mišić drugom antagonira cimanjem. I ova vrsta istezanja nema neke posebne prednosti u odnosu na statičko istezanje.

Izometrijsko istezanje je oblik statičkog istezanja, gde se praktično ne uočava pomeranje u zglobovima, jer izometrijsko istezanje podrazumeva da mišić u toku istezanja ima istu dužinu. Ovo može zvučati paradoksalno, jer se mišić isteže, a istezanje je nula! To znači da mora postojati ista takva antagonistička sila ili otpor tako da je rezultat nula. Ta sila je recimo u vidu guranja nekog objekta, prepreke, naravno u statičkom obliku. Dakle, ovde se ne koristi raspon pokreta kao u ostalim načinima istezanja, već sila poništava pokret. Kombinovanje izometrijskog sa ostalim načinima istezanja je najbolje, naročito sa statičkim istezanjem.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić