Kalendar takmičenja 2019

<<  <  January 2020  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

14140975
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
15102
37227
195611
13814347
195611
764767
14140975

07-03-2021 15:05
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Pravilno disanje u kraul tehnici plivanja

disanje u kraul tehnici

Razvijanje dobre tehnike disanja je možda jedan od najvećih izazova za početnike i osrednje plivače. Problemi sa disanjem vrlo lako mogu uticati i na pravilnu tehniku plivanja. Na primer, neadekvatno disanje tokom plivanja može uticati na loš položaj tela, neujednačene pokrete ruku i nogu, prevremen zamor organizma i sl. Znajte da mnogo plivača ima probleme sa zaveslajima ne znajući da glavni problem u stvari predstavlja neadekvatno disanje. U ovom delu teksta želimo da vam predstavimo 5 kratkih saveta kako na lak način možete popraviti svoju tehniku disanja tokom plivanja, čak i ukoliko mislite da dišete pravilno možete ih probati - bićete iznenađeni.

 

1. Fokusirajte se na izdisaje a ne na udisaje

- Najveći problem kod plivača predstavlja učenje izdisaja ispod vode. Većina početnika plivača nakon udisaja i spuštanja lica u vodu, zadržava vazduh za jedan ili dva zaveslaja. Neposredno pre sledećeg udisaja, izdišu vrlo kasno izvlačeći glavu brzo iz vode, a taj izdisaj često završava kada bi u stvari trebali da udahnu vazduh u pluća. Najvažniji razlog ne zadržavanja vazduha i ispuštanja vazduha u vodi je sprečavanje stvaranja tenzije ili napetosti. Kada izdišete vi u stvari otpuštate tu napetost iz svog tela. Zadržavajući svoj dah, vi u stvari zadržavate ugljendioksid u krvotoku i plućima - a to vas čini vrlo brzo umornijim, i čini da postajete očajni za vazduhom.

Ukoliko zadržavate vazduh u plućima, vaše grudi postaju široke i teže i čine da vaše noge tonu u vodu, stvarajući dodatno opterećenje i usporavanje vašeg tela.

Najveći trik pravilnog disanja u toku plivanja leži u tome da izdišete kada vam je glava u vodi i da naučite da to radite opušteno. Možda sve to zvuči jednostavno, ali ukoliko ste već sada usvojili pogrešne navike disanja, biće vam potrebno određeno vreme i malo upornosti da razvijete novu tehniku disanja.

2. U momentu između udisaja, držite glavu u jednoj poziciji

- Između udisaja, veoma je važno da glavu držite u jednoj poziciji. Ne okrećite je skladno kako se tielo rotira tokom plivanja – ako to budete radili, nakon nekog vremena će vam se zavrteti, i to može vrlo loše uticati na vašu kordinaciju, stabilnost i pravac u vodi. Ako mislite da okrećete svoju glavu dok plivate, pokušajte da se koncentrišete tako da gledate u jedan pravac na dnu bazena. Obično postoje tamno označene linije na bazenu koje vam uveliko mogu pomoći oko toga. Samo okrećite glavu kada trebate udahnuti. Ovo će vam se učiniti malo čudno na samom početku, ali nakon nekog vremena osećaj će biti prijatniji. Uskoro ćete osetiti da ste bolje koordinisani u vodi i da vam je ostatak zaveslaja tečniji.

3. Udišite vazduh unutar vazdušnog džepa koji proizvodite svojim kretanjem

- Kada se krećete kroz vodu, putem zaveslaja stvarate male talase u obliku luka sa vašom glavom i telom, baš kao što to čini čamac ili brod. Oblik talasa koji ste napravili svojim kretanjem znači da će se nivo vode sa obe vaše strane smanjiti u odnosu na bazen tako da je sada na tom mestu vazduh. Udahnite vazduh na tom mestu i nećete imati potrebe za podizanjem glave za novi udah – to je dobra tehnika udisaja. Nekada plivači to zovu disanje unutar vazdušnog džepa zato što osećaju da je vazdušni džep pokraj njihovih glava dok plivaju. Da biste udahnuli u vazdušni džep, sve što morate uraditi je da lagano zarotirate vašu glavu bez dodatnog podizanja.

4. Ne rotirajte preterano glavu

- Sličan problem podizanju glave je preterana rotacija glave u stranu, tako da gledate prema gore umesto u stranu kada udišete vazduh. Ovo je loša tehnika koja uzrokoje da se vaše telo prejako rotira na jednu stranu i uzrokuje nedostatak ravnoteže. Da bi ostali u ravnoteži trebate nastojati da se poravnate sa vašom vodećom rukom, a morate se naviknuti da udišete u vazdušni džep na taj način da je vaš donji deo glave ispod vode, tako da je jedno oko iznad, a drugo oko ispod površine vode.

5. Nedostatak rotacije tela može otežavati pravilno disanje

- Dobra rotacija tela je velika pomoć pri disanju u vodi. To je zato što sa pravilnom rotacijom tela nećete morati jako okretati glavu da biste udahnuli. Ako se mučite sa disanjem samo na jednu stranu moguće je da nemate dobru rotaciju na tu stranu. To se obično dešava kada krenete s bilateralnim plivanjem (znači disanje na obe strane tela) – ona strana na koju do sada niste udisali će vam predstavljati problem. Međutim ne odustajte. Svaka nova veština zahteva vreme i adaptacijski period, i ono najvažnije - zahteva promenu.

Savet

Ovo su osnove koje bi vam mogle pomoći. Sada je na vama da to i primenite. I zapamite - ako ste udlučili ispraviti nešto u vašoj tehnici disanja krenite ispravljati jednu po jednu stvar, jer je nemoguće ispraviti nekoliko stvari odjednom. Kako ne bi puno razmišljali najbolje je da upitate svog trenera i zajedno sa njim korigujete svoju tehniku disanja tokom plivanja.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić