Kalendar takmičenja 2019

<<  <  July 2020  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

7173776
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2534
26885
158371
6857412
109993
696343
7173776

04-07-2020 02:20
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Prevencija povreda mišića vrata

prevencija povreda misica vrata

Nepravilna tehnika plivanja ili određeni pokret, vrlo često mogu biti uzročnici nekih od povreda mišića vrata. Znajte da i plivači amateri ali i profesionalni plivači mogu imati povremene ili čak i česte bolove u vratu.

Anatomija vrata je vrlo kompleksna zahvaljujući njegovoj funkciji i mobilnosti. Mišiće vrata možemo podeliti na one na prednjoj i zadnjoj strani vrata. Površni mišići prednje strane vrata su raspoređeni u unutrašnju i spoljašnju grupu. Mišići unutrašnje grupe se nalaze iznad i ispod podjezične kosti. Mišići koji se nalaze ispod podjezične kosti nazivaju se pothioidni mišići. U polju od ovih mišića leži bočni pregibač glave, veliki mišić koji se pruža od grudne i ključne kosti, koso i naviše do slepoočne i potiljačne kosti. Ovaj mišić oživčavaju jedanaesti moždani živac i vratni živčani splet (plexus cervicalis). Pri njihovom obostranom dejstvu pregibaju se glava i vrat unapred. Duboke mišiće prednje strane vrata čine unutrašnja i spoljašnja grupa. Mišići spoljašnje grupe su skalenski mišići koji su oživčeni vratnim živčanim spletom, a po funkciji su pregibači glave, prednji i bočni. Mišići unutrašnje grupe su pretkičmeni mišići.

Trebali bi da znate da je puno mišića koji spajaju vrat i gornji deo leđa. To znači da bol, zujanje u ušima, ukočenost ili slabost u bilo kojoj gore pomenutoj regiji, može imati svoj početak upravo u vratu.

Pogrešna mehanika zaveslaja

Ukoliko imate problema sa vratom, čak i ukoliko ne mislite da je u vezi sa zaveslajem, trebali bi ste svoj način plivanja proveriti sa svojim trenerom i poboljšati ga. Obično treneri mogu prateći vaš način plivanja, primetiti greške koje pravite i savetovati vas kako i na koji način da ih ispravite. U nastavku ćemo vam pružiti savete koji će vam pomoći da i sami uvidite i ispravite svoje eventualne greške u načinu plivanja.

Problemi sa vratom u slobodanom stilu (kraul)

1. Nemojte dozvoliti da vam glava previše odstupa od uzdužne ose tela dok udišete, tako da je podižete prema gore ili napred. Jednostavnijim rečima, nemojte "lomatati" glavom dok uzimate vazduh. Kako bi vam slikovito obljasnili, reći ćemo vam da se pretvarate kao da se okrećete kao meso na ražnju od glave do pete.

2. Kada plivate u slobodnom stilu, gledajte ravno prema dole u dno bazena, bez nepotrebnog izdizanja glave. Nekada davno, smatralo se da je potrebno da se neznatno izduži položaj vrata, kao da želite pogledati napred. Danas je ta teorija prevaziđena i smatra se da kako bi se zadržala dobra ravnoteža tela treba gledati u dno bazena.

3. Nikada nemojte rotirati glavu (vrat) dok dišete više nego što je za to potrebno.  Mnogi plivači, često iz straha da ne uvuku vodu u usta ili iz navike, okreću svoj vrat previše kod udaha vazduha. Zapamtite da bi trebali rotirati sasvim malo glavu, tako da su vam usta jedva van izvan vode, dovoljno da udahnete vazduh i nastavite.

4. Veoma je važno imati dobru i pravilnu rotaciju tela po uzdužnoj osi tokom plivanja. Slaba i nedosladena rotacija tela rezultira prekomernom rotacijom vrata, a time vas usporava i stvara dodatne probleme sa bolovima u vratu. Ukoliko vam se telo pravilno rotira po uzdužnoj osi, nećete trebati okretati glavu više od 45 stepeni kako bi udahnuli. To je zapravo manje rotacije glavom nego što je vašim roditeljima potrebno dok vas voze automobilom.

Problemi sa vratom u leđnom stilu

Kako bi ste zadržali glavu da vam pluta po površini vode, morate koristiti mišiće na prednjem delu vrata. Ukoliko dugo niste izvodili leđni način plivanja ili ga tek savladavate moguće je da ćete u početku imati blagu i neznatnu bol u vratu. Kao i sa svakom drugom vežbom ili tehnikom plivanja, počnite lagano i postepeno podižite dužinu deonica.

Slaba rotacija tela u ovoj tehnici izlaže mišiće ramena, zglobove ali i vratne mišiće povećanom stresu. Ukoliko se ponavlja ova situacija može se odraziti bolovima i ukočenošću u vratu.

Problemi sa vratom u prsnom stilu

Tokom prsnog zaveslaja trebali bi zadržati glavu i vrat mirnim. Ne biste trebali glavu zabacivati pozadi kako biste udahnuli ili gledali prema kraju bazena. Umesto toga, lice bi vam trebalo biti okrenuto prema vodi a vrat bi trebao biti u istoj ravni (poravnat) sa leđima. Ovakav način plivanja ne samo da je dobar i  ne opterećujući za vaš vrat, već će vam pomoći i da plivate brže, jer neće uticati na vaše bokove da potonu.

Problemi sa vratom u leptir stilu

Slab udarac nogama, nedostatak snage u gornjem delu tela, ili kombinacija ova dva nedostatka, moglo bi vam praviti probleme u udisaju jer vam neće dati da se pravilno izvučete i udahnete kako treba.

Leptir način plivanja je u velikoj meri plivanje sa tajmingom zaveslaja (određenim vremenom zaveslaja). Najčešća i najuobičajnija greška je prekasno udisanje - to je pokušavanje udisaja kada su obe ruke vani - iznad vode. Ovo je vrlo nezgodan položaj - ramena su usmerena prema dole i napred sa glavom i vratom prema pozadi. Cilj pravilnog udisaja u ovom stilu je brzo uzimanje vazduha i brzo vraćanje nazad.

 

Svakodnevni pokreti koji mogu pogoršati bolove u vratu

 Ukoliko patite od hroničnih bolova u vratu, najtoplije preporučujemo da dobro procenite svoje svakodnevne aktivnosti sa akcentom na sedenje za stolom i računarom. Proverite da li je vaš ekran u visini očiju i da li je potrebno da duže vreme držite glavu okrenutu i vrat u nepovoljnom položaju. Vrlo je važno da proverite i svoju stolicu na kojoj često sedite i provodite vreme, da li je udobna i da li sadrži dodatnu potporu za kičmu. Da li kada položite ruke na svoj sto, podlaktice vam stoje paralelno sa podom, a ramena relaksirana.

Druge svakodnevne aktivnosti na koje bi trebali obratiti pažnju:

  • da li telefon često postavljate između uva i ramena i na taj način grčite vratne žile, nakrivljujući glavu - što bi trebalo da se izbegava;
  • da li svoju školsku torbu nosite obešenu o jedno rame jer je to trenutno "cool" - savetujemo vas da uvek birate onu obešenu na oba ramena radi vašeg zdravlja;
  • da li radite i neke druge vežbe osim plivanja koje mogu pogoršati stanje vašeg vrata - pojedine poze u jogi ili rad sa nekim opterećenjem ukoliko vežbate i u nekom klubu u ne odgovarajućem položaju mogu doprineti istegnuću i povredama mišića vrata;

Preporučujemo vas da se uvek posavetujete sa nekim ko je kompetentan u ovim područjima, kao što je vaš trener, kiropraktičar, fizikalni terapeut, ili opšti lekar gde bi svi oni trebali da procene vaše trenutno stanje (držanje tela), i posavetovati vas šta je najbolje da uradite kako bi ga popravili. To može uključivati posebnu vrstu vežbi za ojačanje date regije mišića, povećanje svesti o držanju tela ali i popravljanje vaše trenutne plivačke tehnike.

<script data-ad-client="ca-pub-5965861227467993" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić