Kalendar takmičenja 2019

<<  <  January 2021  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

12813517
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3860
23251
92615
12550295
580558
1051361
12813517

20-01-2021 04:37
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Trening snage za decu

trening snage za decu

Iako vi već sigurno predano odlazite na svoje plivačke treninge, trebalo bi da razmislite i o uvođenju treninga snage. Trening snage vam može pomoći da izgradite zdrave mišiće, zglobove i kosti, oblikujete svoje telo i steknete dodatnu snagu koja će vam pomoći i u plivanju. Uz pravilno dizajniran program, možete steći dodatnu izdržljivost, ukupan povišen nivo kondicije i bolji sportski učinak. Trening snage vam može pomoći čak i u sprečavanju nastanka povreda i kod ubrzanja oporavka.

Šta je trening snage

Trening snage predstavlja praksu korišćenja sopstvene težine tela, mašina ili slobodnih tegova kako bi oblikovali svoje mišiće. Kada koristite bilo kakav otpor, vaši mišići rade napornije, a taj rad njima omogućava da rastu i oblikuju se. Jednostavno, kako mišići rade više, tako postaju i jači i efikasniji.

Pored toga, trening snage vam može pomoći u ispravljanju držanja tela (naročito kičme ukoliko je povijena), poboljšanju stabilnosti i ravnoteži tela, učvršćivanju ligamenata i tetiva koje podržavaju mišiće i kosti, a trening snage takođe utiče i na povećanje gustine kostiju čime one postaju čvršće. Koristeći trening snage osećaće te se zdravije i bolje.

Cilj treninga nije u vašem slučaju da postanete veći i masivniji i ne treba ovakav trening mešati sa profesionalnim dizačima tegova ili bodibildingom za koji ste već zasigurno čuli. To su specifični sportovi koji se ne preporučuju deci i omladini.

Ukoliko imate 7 ili 8 godina možete krenuti sa jednostavnim vežbama kao što su sklekovi, čučnjevi, leđnjaci ili trbušnjaci i sl. (ovo su sve primeri vežbi snage sopstvenim telom). Ovakve i njima slične vežbe mogu vam pomoći da izgradite osećaj za ravnotežu ali i da imate kontrolu i svest o svom telu.

Bezbednost

Kao i u svakom sportu, mudro bi bilo da pre bilo kakvog režima treninga, posetite lekara. Odlazak kod lekara je sa ciljem da se uverite da je sa vašim telom sve u redu, i da nema nikakvih dodatnih problema koji mogu nastati uključivanjem treninga snage. Dokle god vežbate sa odgovarajućom tehnikom, slušate svoje trenere, ne pravite se važni pred drugarima i ne izvodite vežbe koje nisu u skladu sa vašim trenutnim mogućnostima, neće biti nikakvih problema.

Zdrava sportska rutina vežbanja

Kako bi trening snage koji obavljate bio zdrav i pogodan za vas, postoje i određene smernice koje trebate ispoštovati. Kada govorimo o treningu snage sopstvenim telom koji smo gore naveli (čučnjevi, sklekovi, leđnjaci, trbušnjaci) vežbe trebate izvoditi polako i punim pokretom. Zadajte sebi cilj da uradite na primer 3 x 10 ponavljanja za navedene vežbe ali sa pauzama između svake od 1-2 minuta. Trening snage možete raditi 2 puta nedeljno sa danom pauze između. Uvek je bitnija tehnika više od opterećenja ili brzine rada jer samo pravilnom tehnikom možete pozitivno uticati na svoje zdravlje i lepo oblikovati svoje mišiće. Trening sa tegovima možete praktikovati ukoliko želite, ali tek sa 14 ili 15 godina. Vaše telo odlično može napredovati i sa vežbama sopstvenom težinom, a neke ćemo vam predstaviti i u nastavku teksta.

 Program snage za decu

Sledeći program namenjen je deci uzrasta od 7 pa više godina. Vežbe možete raditi po ovom ili vašem željenom redosledu. Zadajte sebi cilj da svaku vežbu možete uraditi 3 puta po 10 ponavljanja. Pre svakog vežbanja se dobro zagrejte 10-ak minuta vežbama oblikovanja, možete takođe iskoristiti i svoj bicikl ili brzo hodati. Nakon svake vežbe odmorite 1 minut i ponovite ponovo.

Sklekovi

Najpoznatija vežba za izgradnju gornjeg dela tela. Postavite ruke i noge na pod, telo mora da vam bude u pravoj liniji. Grudima dotaknite pod i vratite se u početnu poziciju, to je jedno ponavljanje.

 

Čučnjevi

Jedna od najboljih vežbi za izgradnju donjeg dela tela ili nogu. Kako bi bili uspešan i dobar plivač, snaga nogu vam je takođe potrebna. Ruke možete držati ispred ili pored sebe. Veoma je važno da vam stopala leže na tlo tokom celog pokreta.

 

Klasični trbušnjaci

Da bi bili dobar i uspešan plivač, morate imati i jake trbušne mišiće. Lezite na pod, skupite noge u kolenu, ruke stavite iza glave i pokušajte da podižete samo gornji deo tela, postavljajući akcenat na stomak.

 

Propadanja

Ova vežba je jedna od najboljih za razvijanje zadnjeg dela vaših ruku koje nazivamo tricepsi. Možete iskoristiti klupu u parku, kauč ili stolicu. Postavite ruke iza sebe sa nogama ispravljenim ili sakupljenim u kolenima i spuštajte se na dole.

 

Penjalica

Ova vežba vam može biti jako zabavna ali nije nimalo lagana. Postavite sebe u poziciju za sklek i naizmenično privlačite noge ka grudima.

 

Naizmenično podizanje ruku i nogu

Postavite sebe sa kolenima i rukama na pod. Pokušajte da podižete suprotnu ruku i suprotnu nogu. Jedna od boljih vežbi koja će razviti vašu stabilnost i ravnotežu.

 

Supermen

Hoćete da budete supermen,  u ovoj vežbi to ćete i moći. Lezite na stomak, sa ispravljenim rukama ispred sebe. Pokušajte da se izdižete od zemlje tako da samo na zemlji ostane vaš stomak i deo grudi, dok noge i ruke ostaju u vazduhu.

 

Izdizanje kukova

Lezite na pod sa sakupljenim nogama i rukama pored sebe. Potom pokušajte da izdižete kukove kao što je prikazano na ovoj slici. Vežba koja će ojačati vaš donji deo leđa i gluteuse (guzu).

 

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić