Kalendar takmičenja 2019

<<  <  August 2020  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

7995532
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
15312
37608
231893
7590928
87598
844151
7995532

03-08-2020 12:50
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Savršen recept za plivački uspeh

savrsen recept za plivacki uspeh

Kada govorimo o jednom savršenom receptu za dostizanje plivačkog uspeha, kako bi vam bilo jasnije, možemo ga uporediti sa pravljenjem jednog kolača ili vaše omiljene poslastice. Verovatno među vama ne postoji osoba koja jednom tokom svog života nije probala neku poslasticu ili kolač. Kada vaše mame ili bake prave neki kolač, one prate posebno uputstvo o tome koliko treba dodati jaja, šećera, brašna, maslaca, na kojoj temperaturi treba peći i sl. Ukoliko pojedini sastojak dodate više ili manje, držite u rerni duže ili kraće, ili ne pratite pravilno uputstvo za pripremu, kolač neće uspeti i neće biti ukusan.

Trening plivanja na sličan način predstavlja miks različitih stvari koje trebate da uradite u pravo vreme kako bi bilo uspešno i kako bi postali dobar plivač.

Sve počinje kao što i sami znate sa treningom - vaš recept za plivački uspeh!

Vaš trening plivanja sadrži različite sastojke kao što su izdržljivost, brzina, snaga, tehničke veštine, mentalne veštine, i oko stotine drugih sastojaka o kojima tek treba da saznate. Vaš trener je tu da miksuje ove različite "sastojke" kako bi pronašao pravi put za vašu obuku plivanja. Ono što je najvažnije jeste da svi ti "sastojci" uvek moraju biti u ravnoteži, ili vi nećete uspeti na svom putu do ostvarenja cilja.

U ovom tekstu dajemo vam specijalno uputstvo kako postati dobar plivač, prateći jednostavna pravila.

1. Odlučite koju tehniku plivanja želite da usavršite, ili kakav kolač želite da bude

- U zavisnosti od toga koji stil plivanja preferirate i koji stil ćete koristiti za sledeće takmičenje, odlučujete i koje parametre treba popraviti i na čemu treba poraditi kako bi bili uspešniji. Na primer ukoliko želite da budete 100% pripremljeni za delfin tehniku potrebno je da razmišljate o:

 • brzim nogama i izduženim sporijim ali pravilno postavljenim rukama;
 • jaki i brzi udarci nogu pod vodom;
 • moćan i eksplozivni start;
 • kontrolisano disanje - svaka 2-4 zaveslaja;
 • solidan trening izdržljivosti koji će održati vaš ritam, brzinu i formu tokom cele deonice;
 • razvijene mentalne veštine koje će vam omogućiti da ostanete smireni tokom cele trke, da održite ritam i pritisak trke;
 • brzi i moćni okreti od zida koji će vam pružiti značajnu prednost.

2. Savršen plivački "recept" za uspeh

- Savršen plivački "recept" ima četiri glavna sastojka:

 • fizičke - ravnotežu, brzinu, izdržljivost, snagu i specifičan tempo treninga;
 • mentalne - odgovarajući miks samopouzdanja, verovanja, motivacije, vizuelizacije i relaksacije;
 • tehničke - solidan razvoj tehnike ruku i nogu, pozicije tela i glave, disanja i odgovarajućeg tajminga;
 • taktičke - veštine skakanja u vodu ili starta iz vode, okreta, kontrole brzine, strategije u toku same trke i taktike finiširanja trke.

3. Pronalazk pravog plivačkog okruženja ili pronalazak prave "kuhinje" za trening i pripremu vaše poslastice

- Odgovarajuće okruženje je uvek od primarnog značaja. Isto tako kao što omiljeni kolač ne možete praviti bez odgovarajućih posuda i pribora, isto tako ne možete postati dobar plivač ukoliko nemate odgovarajuće okruženje oko sebe. Dobro okruženje vam omogućava da shvatite svoje potencijale i dostignete svoje zacrtane ciljeve. U PK Crvenoj Zvezdi svako od nas se trudi da bude deo jednog velikog tima u kome su svi podjednaki bez ikakvih razlika. Naši treneri su obučeni na visokom nivou, motivisani, zaštitnički nastrojeni i potpuno okrenuti ka svome radu tako da će vam u svakom trenutku pružiti dovoljno podjednako vreme i pažnju kao i svim ostalim plivačima, kako bi dostigli svoje ciljeve. Mi u PK Crvena Zvezda volimo naporan i uspešan rad, ali u svakom trenutku zalažemo se da on bude  s ljubavlju, razumevanjem i okrenut ka zabavi, tako da pre svega uživate i volite ono što radite bez ikakvog pritiska i ulaganjem manjeg napora.

4. Proveravajte svoje psihofizičko stanje pre, u toku i nakon treninga ili proveravajte svoj recept i pripremu "kolača"

- Da li ste se nekad možda upitali zašto na šporetu postoji onaj mali prozor? Pogađate, postoji iz razloga da proveravate da vaš omiljeni kolač ili specijalitet ne izgori i bude pravog oblika, mirisa i ukusa.

Svakodnevni trening zahteva česte provere vašeg napredovanja kako bi bili sigurni da ste na pravom putu ka uspehu.

Razmislite i zapitajte se o ovih nekoliko pitanja svakog dana kako bi proverili svoj napredak. Svako pitanje gde je odgovor odlično/dobro ili NE ocenite sa 0, ukoliko su odgovori loše/slabo ili DA ocenite sa 1

 • kako se osećam danas?   ODLIČNO/DOBRO____ LOŠE/SLABO____
 • kako sam spavao/la sinoć? ODLIČNO/DOBRO______LOŠE/SLABO_____
 • da li imam prevelike upale mišića? NE____DA_____
 • da li osećam stres i nervozu zbog plivanja? NE____DA____
 • da li se bilo šta desilo van bazena i plivačkih aktivnosti o čemu ne mogu da prestanem da razmišljam? NE____DA____
 • kakav je moj apetit danas? ODLIČAN/DOBAR______LOŠ/SLAB_____

Ukoliko je vaš rezultat odgovora 4 ili više, velike su šanse da ste pretrenirani toga dana, i da bi o tome trebali obavestiti i svoga trenera i popričati sa njim/njom o svemu šta vas u datom trenutku muči, a on/ona će već znati šta treba dalje učiniti. Kao što i sami znate pretreniranost može dovesti do daljeg i većeg zamaranja, dekoncentracije na treningu, i u težim situacijama i do povreda što svakako želimo da izbegnemo.

5. Ne dozvolite pretreniranost, nedovoljnu utreniranost ili izvadite svoj kolač iz rerne na vreme

- Bilo koja priprema kolača ili omiljene poslastice ima i svoje krajnje vreme pripreme. Šta bi se desilo ukoliko bi kolač izvadili pre vremena iz rerne ili ga ostavili još pola sata duže? Ukoliko bi ga ranije izvadili on ne bi bio dovoljno pečen i ne bi bio jestiv, dok ukoliko bi ostao duže, postoji opcija da može zagoreti i takođe izgubiti željenu formu oblika, ukusa i svežine.

U plivanju, jedna od najvećih greški plivača jeste što iznova u želji da što brže napreduju žele da urade makar još jedan zaveslaj ili još jednu dodatnu vežbu. Postoje takođe i oni koji ne daju 100% od sebe i često ne treniraju ni upola dovoljno za napredovanje i dostizanje željenih ciljeva. Ni jedan, ni drugi metod nije odgovarajući i može doneti pretreniranost ili neodgovarajući napredak na treningu.

Slično se može predstaviti i sa plivačkim takmičenjima na koje odlazite.

Plivačko takmičenje predstavlja kombinaciju fizičkih, emocionalnih i tehničkih veština. Ukoliko na njega odlazite sa pozitivnim stavom, energijom i ogromnom motivacijom za uspeh, ostvarenje cilja je na domaku.

Međutim, s druge strane ukoliko na takmičenje odlazite umorni, ne ispavani, sa negativnim stavom i bez imalo elana, zasigurno je da ne samo da neće uspeti da dostignete svoje vreme, već je pitanje i da li ćete startovati kako treba i uopšte završiti trku.

6. Željeni stil i način plivanja ili željeni ukus kolača

- Svaki kolač ili poslasticu koju pripremate, pravite sa ciljem da bude ukusna i da je pojedete u slast.

Isto tako, svako plivačko takmičenje završava sa nečim specijalnim.......sa vama! Vi ste ti koji ste zaslužni za svoje pobede i ostvarenja. Vi ste ti koji ulažete naporan rad, motivaciju, dodatnu energiju, disciplinu i veru za pobedom.

Možemo sumirati da sve ono što je potrebno za savršen plivački uspeh jeste ogromna želja za plivanjem koju nadamo se već posedujete, redovan odlazak na treninge, slušanje saveta trenera, i pružanje 100% od sebe kada je to potrebno na takmičenjima za dostizanje odgovarajućeg cilja.

Sada kada znate kako da napravite svoj "savršeni recept" uspešnog plivanja, nadamo se da ćete poslušati naše savete i ostvariti sve svoje želje.

<script data-ad-client="ca-pub-5965861227467993" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić