Saveti za jačanje imuniteta ishranom tokom pandemije Korona virusa
Konzumiranje zdrave hrane je veoma važno u svakom trenutku i za sve uzraste jer ono što unosimo u sebe može ojačati naš imuni sistem i pomoći mu da se uspešno izbori i oporavi od brojnih mikroba. Iako za sada nijedna vrsta hrane, nije u mogućnosti da nas uspešno zaštiti od virusa Korona, postoje brojna istraživanja koja potvrđuju da je zdrava ishrana veoma važna i da nam ipak može pomoći i to u smanjenju verovatnoća nastajanja brojnih drugih zdrastvenih problema koja podrazumevaju gojaznost, srčane bolesti, dijabetes, neke vrste raka itd.
Saveti zdrave ishrane
1. Unosite raznovrsnu hranu uključujući integralne žitarice, mahunarke, voće i povrće
- Svakodnevni unos mešavine integralnih žitarica kao što su integralni pirinač, ovas, cela zrna pšenice, raž, kukuruz i mahunarke poput sočiva, pasulja sa dosta svežeg voća i povrća omogućiće vam sasvim dovoljno vitamina, minerala i hranjivih sastojaka na dnevnom nivou.
2. Smanjite unos soli na 5 grama na dnevnom nivou
- Kada pripremate hrane u redu je da koristite začine, ali je poželjno da smanjite upotrebu slasnih i masnih soseva koji sami po sebi sadrže već dosta soli. Umesto soli probajte da eksperimentišete sa osušenim biljem i prirodnim začinima koji će hranu podjednako učiniti ukusnom a mnogostruko zdravijom. Proverite etikete na proizvodima i birajte one sa nižim sadržajem natrijuma.
3. Unosite umerene količine masti i ulja
- Masti životinjskog porekla sadrže holesterol i pretežno zasićene masne kiseline i treba ih unositi umereno. U biljnim uljima preovlađuju pretežno nezasićene masne kiseline. Hladno ceđena ulja ne sadrže trans masne kiseline što znači da u njima nema holesterola. Najbolje bi bilo koristiti životinjsku mast za pečenje, dok prženje na ulju treba izbegavati. Birajte mleko i mlečne proizvode sa smanjenim udelom masti. Izbegavajte prerađenu, brzu i prženu hranu u dubokom ulju koja najčešće sadrži industrijski proizvedene trans masti. Pokušajte kuvati na pari za promenu.
4. Ograničite unos šećera
- Možemo slobodno reći da se šećer nalazi maltene u svemu što volimo da jedemo a obuhvata voćne i gazirane sokove, aromatizovane vode, energetska i sportska pića, kafe za poneti, naravno svi mogući slatkiši od čokolada, bombona, krofna, sladoleda itd. Opšta preporuka je da se unosi sveže voće, a da se naročito deci ograniči unos šećera koji može dovesti do čak i ozbiljnijih problema sa težinom koja se kasnije mnogo teže skida i kontroliše. Generalno se so i šećeri ne trebaju dodavati već gotovoj pripremljenoj hrani deci uzrasta ispod 3 godine.
5. Ostanite hidrirani
- Dobra hidratacija odnosno dovoljan unos vode tokom dana je ključan za optimalno zdravlje. Kad god je dostupna i sigurna za konzumaciju, voda iz slavine je svakako najzdravije i najjeftinije piće. Sipajte čašu vode i nacedite limun, pomorandžu ili bilo koje drugo voće i dobićete zdrav zaslađeni napitak.
Kako bi trebali da perete voće i povrće tokom pandemije virusa Kovid i kako da ga transportujete
Pre pranja voća i povrća dobro operite ruke sapunom. Voće i povrće dobro operite u svežoj vodi kako ste ga i do sada prali. Kada su u pitanju torbe i kese u kojima se pakuje voće i povrće, do sada nisu zabeleženi slučajevi da je virus Kovid prenet sa njih na čoveka.