Kalendar plivačkih takmičenja za 2018

<<  <  October 2018  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Banović Tijana
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

1030900
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2628
3136
22477
990330
90636
89128
1030900

21-10-2018 18:55
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872 (trenutno nije u funkciji)
Privremeni fiksni telefon: 011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 064/416-9706
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

Klikni OVDE da poručiš opremu kluba

                       oprema za trening

Namirnice koje mogu izazvati nadutost

nadutost u stomaku

Nadutost je neugodan osećaj u želucu i gornjem delu creva koje se obično oseća kao prepunjenost u stomaku i osećaj pritiska. Vrlo često uzrok nadutosti može biti hrana ali nema nikakve veze sa gojaznošću. Samo u retkim slučajevima može biti prouzrokovana nekim medicinskim stanjima. Kada se primeti nadutost, veoma je važno utvrditi od čega ona nastaje i koja je to namirnica koja prouzrokuje njeno nastajanje.

1. Pasulj

pasulj bobice

Pasulj pripada porodici mahunarki koje sadrže visok udeo proteina i ugljenih hidrata. Osim toga, pasulj je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. Međutim, većina vrsta pasulja sadrži i šećere - alfa-galaktozidaze, koje se ubrajaju u skupinu ugljenih koji se ne probavljaju već probavne bakterije fermentiraju u debelom crevu. Bioprodukt ovog procesa su gasovi. 

Kod osoba sa osetljivim crevima ili sindromom iritabilnog creva, tokom fermentacije se stvara druga vrsta gasova, što može izazvati osećaj nadutosti, grčeve, a često i proliv.

Potapanjem pasulja u vodu pre kuvanja moguće je smanjiti ove uticaja, a menjanjem vode u kojoj se pasulj potapa i do nekoliko puta takođe će smanjiti mogućnost izazivanja osećaja nadutosti.

2. Sočivo

sočivo

Sočivo takođe pripada porodici mahunarki sa visokim udelom proteina, ugljenih hidrata i vlakana, a od minerala bogata je gvožđem, bakrom i manganom.

Zbog visokog udela vlakana, kod osetljivih osoba sočivo može izazvati nadutost. Posebno je to čest slučaj kod osoba koje inače u ishrani nemaju dovoljno vlakana. Kao i pasulj, i sočivo sadrži šećere koji doprinose osećaju nadutosti.

I u slučaju sočiva, potapanje u vodu pred kuvanje će pomoći u smanjenju rizika od izazivanja nadutosti nakon obroka koji sadrži ovu nutritivno visokovrednu namirnicu.

3. Gazirana pića

gazirana pića

Gazirana pića su vrlo čest uzročnik nadutosti, a krivac za to je gas ugljen dioksid koga sadrže u visokom udelu. Nakon ispijanja gaziranih pića izražena je pojava podrigivanja, a deo gasova ostaje u probavnom sistemu, što izaziva nadutost, a ponekad i grčeve.

4. Pšenica

pšenica

Pšenica je tema mnogih istraživanja i kontroverza tokom proteklih godina, prvenstveno zbog proteina glutena koji ova žitarica sadrži. I pored toga, pšenica je široko rasprostranjena namirnica koja se koristi u ishrani kao sastojak hleba, testenina, tortilja, pizza, ali i većini kolača, palačinki, vafla i sličnih poslastica.

Za ljude koji boluju od celijakije ili su intolerantni na gluten, pšenica izaziva snažne probavne probleme, koji uključuju nadutost, gasove, proliv i bolove u želucu. I pšenica, kao i pasulj i sočivo, sadrže gore pomenute šećere koji izazivaju probavne probleme kod većeg broja ljudi.

5. Brokoli i drugo kupasto povrće

brokoli i kupasto povrće

Kupusasto povrće je porodica povrća u koju spadaju brokoli, kupus, prokelj i još nekoliko vrsta. Sve one sadrže visok udeo vlakana, vitamine C i K, gvožđe i kalijum.

I oni sadrže šećere koje su glavni izazivači problema nadutosti. Zbog toga, kupusasto povrće se savetuje jesti kuvano jer se time smanjuje mogućnost izazivanja ovog neugodnog osećaja.

6. Mlečni proizvodi

mlečni proizvodi za sajt

Mlečni proizvodi imaju visoku nutritivnu vrednost i izvrstan su izvor kalcijuma i proteina. Među mlečne proizvode se ubrajaju mleko, sirevi, jogurti i maslac. Čak 75% svetske populacije ne može iskoristiti molekule laktoze, koja je šećer i nalazi se u mlečnim proizvodima, pa se to stanje naziva intolerancija na laktozu.

U ovim slučajevima unos mlečnih proizvoda izaziva mnoge probavne probleme, čiji su simptomi nadutost, gasovi, grčevi i proliv.

Savet

Svakako savetujemo da u slučaju pojavljivanja nadutosti obratite pažnju na namirnice koje ste uneli u prethodnim obrocima kako bi ih zamenili drugim ili drugačije pripremili, a sve sa ciljem kako biste izbegli ovaj neugodan osećaj. Ako nadutost ne nestane kroz nekoliko sati i ukoliko se zadrži kao stanje i tokom više dana, svakako posetite lekara i konsultujte se oko mogućih uzroka.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić