Kalendar plivačkih takmičenja za 2018

<<  <  July 2017  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Banović Tijana
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

1019034
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1097
3381
10611
990330
78770
89128
1019034

18-10-2018 07:08
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872 (trenutno nije u funkciji)
Privremeni fiksni telefon: 011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 064/416-9706
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

Klikni OVDE da poručiš opremu kluba

                       oprema za trening

Uloga masti u ishrani

uloga masti u hrani

Godinama doktori i nutricionisti propovedaju da je nemasna hrana ključ za gubljenje težine, upravljanje holesterolom i sprečavanje nastanka raznih zdrastvenih problema. Međutim, trebamo da znamo da postoje i određene dobre masti koje su potrebne našem organizmu i koje treba unositi. Kada govorimo o mastima treba da razgraničimo da postoje više vrsta masti a možemo ih podeliti na dobre i loše za naš organizam. Loše masti povećavaju nivo holesterola i rizik od određenih bolesti, dok dobre masti štite naše srce i podržavaju opšte zdravlje organizma. Možemo reći da su dobre masti, poput omega-3 masnih kiselina od suštinskog značaja za fizičko i emocionalno zdravlje.

 

Masti u ishrani

Svakodnevno odlaskom u obližnju prodavnicu bivamo "bombardovani" najrazličitijem izboru hrane i često ne možemo da odolimo namirnicama koje u stvari ne bi ni trebalo da konzumiramo, a često ih kupujemo svojoj deci: čipsovi, sladoled, bombone, keks, kolači i sl. I dok tako uživamo svakodnevno sa svojim klincima u omiljenim grickalicama struk se povećava i postepeno postajemo gojazni a da toga i nismo svesni.

Masti od kojih se debljamo i koje zapušavaju naše arterije jesu zasićene i trans masti. A da li ste znali da dobre masti imaju baš suprotan efekat. Zdrave masti vam mogu pomoći da upravljate svojim raspoloženjem, da se izborite sa umorom i kontrolišete svoju težinu. Odgovor na pitanje šta treba raditi kada su u pitanju masti u ishrani je jednostavan - zameniti loše masti dobrim mastima.

 

Uloga masti

  • Obezbeduju energiju i energetsku rezervu što je značajno za period gladovanja i bolesti;
  • Gradivne su materije jer ulaze u izgradnju ćelijskih membrana (fosfolipidi, esencijalne masne kiseline);
  • Predstavljaju zaštitne materije jer su nosioci vitamina A, D, E i K i esencijalnih masnih kiselina. Održavaju integritet kože i sluzokože i obezbeđuju zaštitu od hladnoće, traume i radioaktivnog zračenja, održavaju funkciju lojnih i mlečnih žlezda;
  • Uloga u imunitetu (lipoproteini);
  • Uloga u koagulaciji krvi (tromboplastin);
  • Masti u hrani poboljšavaju ukus i daju sitost;

Unos masti

Unos masti se kreće u različitim populacijama u odnosu od 15-40 % pa i više od ukupne energije unete hranom dnevno. Danas se smatra da je unos do 20 - 35 % optimalan. Manje od 20 % savetuje se samo osobama koje imaju jako povišene masnoće u krvi (dislipidemije-povišen holesterol i/ili trigliceridi). Manji unos masti hranom se ne preporučuje jer tada hrana nije ukusna i potrebne za količinom hrane su velike kako bi se postigao bezbedan kalorijski unos.

Ograničite unos zasićenih masti na 10% dnevnog kalorijskog unosa (200 kalorija na dan)

Ograničite unos trans masti na 1% dnevnog kalorijskog unosa (2g dnevno)

Potrebe za mastima

Masti su nam potrebne zbog esencijalnih masnih kiselina. To su linolna, linoleinska i arahidonska. One obezbeduju rast i obnovu celije. Narocito su bitne za osobe u periodu rasta. Esencijalne masne kiseline su značajne zbog regulacije metabolizma holesterola (transport, konverzija u druge metabolite, skladištenje i ekskrecija), prekursori su za sintezu prostaglandina, tromboksana i prostaciklina (hormonima sličnih supstanci).

 

Podela masti na dobre i loše za naš organizam

Mononezasićene i polinezasićene masti poznate su i kao "dobre masti" za vaš organizam i treba ih koristiti u ishrani. Ove masti imaju tendenciju da budu u tečnom stanju na sobnoj temperaturi (maslinovo, kukuruzno ulje).

Mononezasićene masti

  • maslinovo ulje
  • ulje repice
  • suncokretovo ulje
  • ulje od kikirikija
  • susamovo ulje
  • avokado
  • maslinke
  • orašasti plodovi ( bademi, kikiriki, orasi i sl.)

Polinetasićene masti

  • sojino ulje
  • kukuruzno ulje
  • suncokret, susam, semenke bundeve
  • laneno seme
  • masna riba (losos, tunjevina, skuša, haringa i sl.)
  • sojino mleko
  • tofu

 

Zasićene i trans masti poznate su i kao "loše masti" jer podižu rizik od bolesti i povećavaju loš holesterol. Ove masti imaju tendenciju da budu čvrste na sobnoj temperaturi (puter, margarin).

Zasićene masti

  • punomasna mesa (svinjetina, govedina, jagnjetina)
  • kožica na piletini
  • punomasni mlečni proizvodi (mleko, pavlaka)
  • puter
  • punomasni sirevi
  • sladoled
  • palmino i kokosovo ulje
  • sveža mast

Trans masti

  • komercijalni proizvodi (kolači, torte, keks, krofne, testa za picu i sl.)
  • grickalice (čips, smoki, krekeri, kokice i sl.)
  • margarin
  • pržena hrana (pomfrit, pohovana piletina, prženje mesa i druge hrane u dubokom ulju i sl.)
  • čokolade i ostali slatkiši

 

Mitovi i činjenice o mastima

1) Sve masti su podjednako loše za vas

  • Kao što smo i gore naveli, zasićene i trans masti su loše za vas i treba ih izbegavati jer podižu nivo holesterola i rizike od srčanih oboljenja. Dobre masti, mononezasićene i polinezasićene masti, snižavaju holesterol i smanjuju rizike od srčanih oboljenja;

2) Smanjenje masti u ishrani je najvažnije

  • Činjenica je da je mešavina masti koju jedemo značajnija od količine masti koju dnevno unesemo kada je u pitanju vaše zdravlje i holesterol. Ključ leži u tome da jedete više dobrih masti i kombinujete ih u svojoj ishrani i izbegavate loše masti;

3) Bez masti (fat-free) znači zdrava namirnica

  • Ukoliko na etiketi piše da je namirnica bez masti, ne znači da bi trebali da je konzumirate bez posledica po svoj struk. Mnogo namirnica sa ovom etiketom ima visoku stopu šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i puno praznih kalorija (kalorija koje nemaju nutritivnu vrednost);

4) Ključ gubitka težine leži u smanjenju masti u ishrani

  • Činjenica je da ključ u vitkoj liniji leži u smanjivanju opštih kalorija i odabirom dobrog plana svakodnevne ishrane koja će sadržati obilje kvalitetnih kalorija u više manjih obroka u toku dana, i naravno fizička aktivnost;

5) Sve telesne masti su iste

  • Činjenica je da su zdrastveni rizici veći ukoliko ste skloni da nosite veliki deo težine oko stomaka, za razliku od vaših kukova i butina. Mnogo masti oko stomaka okružuje trbušnu duplju i jetru a usko je povezana sa insulinskom rezistencijom i pojavom dijabetesa;

Jednostavni načini da smanjite unos zasićenih masti

  • Jedite manje crvenog mesa (svinjetina, govedina, jagnjetina) a uvrstite u svoju ishranu više ribe i piletine;
  • Držite se mesa koje ima manje masnoće i krtine, i izbegavajte da pržite meso, već ga pecite, kuvajte ili grilujte;
  • Izbegavajte pohovanu hranu i duboko prženu sa dosta ulja;
  • Izaberite niskokalorične mlečne proizvode;
  • Koristite tečna biljna ulja (maslinovo, ulje repice) umesto svinjske masti ili putera;
  • Izbegavajte masne soseve (majonez, kečap i sl.) birajte one sa oznakom "light" jer sadrže mnogo manje nepotrebnih masnoća.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić