Kalendar takmičenja 2019

<<  <  January 2021  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

12813018
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3361
23251
92116
12550295
580059
1051361
12813018

20-01-2021 03:58
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Zašto su probiotici dobri za naše zdravlje

probiotici

S obzirom da zima dugo traje, bolesti posaju oubičajne, treba razmisliti koji su najbolji načini da se sačuva zdravlje jednog plivača. Elitni sportisti prolaze kroz teške treninge pa samim tim imaju i povećan rizik od nastanka infekcija, naročito gornjih disajnih puteva i gastrointestinalnog trakta. Ostati zdrav tokom cele godine je od vitalne važnosti za svakog sportistu, dok bi svaka iole i manja pauza sprečila dalja fizička i psihička poboljšanja. Takođe, prilikom bilo koje bolesti performanse sportista se smanjuju, pa je indentifiovanje metoda za poboljšanje zdravlja i prevenciju bolesti od suštinske važnosti za plivače.

 

Šta su probiotici

Probiotici su dobre bakterije koje služe za regulaciju crevne flore. U prirodnim uslovima ih možemo naći u fermentisanim proizvodima kao što su jogurti. Novija istraživanja sugerišu da probiotici mogu jačati i odbrambene sposobnosti organizma, mada sam mehanizam delovanja još uvek nije potpuno razjašnjen.

 

Na koji način deluju probiotici

Naša crevna flora u normalnim uslovima je naseljena dobrim bakterijama, tako da one žive udružene sa čovekom i omogućavaju varenje teško svarljivih namirnica i proizvodnju nekih vitamina. Međutim, često se dešava da loše bakterije stignu do creva i nasele se, čime potiskuju one dobre. Upotrebom različitih antibiotika uništavaju se i one dobre bakterije, pri čemu loše bakterije tada dobijaju priliku da zaposednu creva. Kada se ove loše bakterije prenamnože, dolazi do pojave proliva, bolova i infekcija. Tada, dodatnim unosom dobrih bakterija putem probiotika može da se ponovo uspostavi normalna crevna flora.

 

Kako koristiti probiotike

Probiotske bakterije kako smo i ranije naveli nalaze se u jogurtu, i verovatno ih i vi svakodnevno koristite, a ukoliko i nije tako, vreme je da počnete. Dakle najefikasnije unošenje dobrih bakterija jeste ukoliko unosite najmanje porciju mlečnih fermentisanih proizvoda na dan u obliku čaše jogurta.

Pored jogurta, probiotike možete naći i u hrani i to u sledećem obliku:

Kiseli kupus

Izaberite uvek nepasterizovan kiseli kupus (to jest prirodan kupus iz kaca vaših baka i deka) iz razloga jer pasterizacija (proizvodnja kakvu koriste supermarketi) ubija aktivne korisne bakterije. Inače da znate da je kiseli kupus kao namirnica prepun vitamina koji jačaju imunitet.

Meki sirevi

Iako su sirevi mlečni proizvodi uglavnom prilikom njihove pripreme dolazi do uklanjanja i dobrih bakterija. Međutim istraživanja su pokazala da sir gauda poseduje neke od dobrih bakterija za vaš organizam. Pored toga, sir može biti nosač za probiotike koji jačaju imuni sistem.

Kefir

Kefir su po nekim legendama pravili pastiri na Kavkazu. Za ovu namirnicu možemo reći da je po ukusu i strukturi veoma sličan jogurtu, a sadrži naravno i probiotike pa ga treba konzumirati.

Kiseli krastavčići

Prepoznatljiva namirnica koju uglavnom konzumiramo tokom zimskih dana, a predstavljaju najbolju prirodnu fermentisanu namirnicu. Morska so rastvorena u vodi podstiče rast korisnih bakterija i može dati kiselim krastavčićima probiotičko delovanje.

 

Savet

Kao što ste mogli sami da pročitate probiotici su veoma korisni za naš organizam i ne treba ih izbegavati. Probiotici su tako potpuno bezbedni za ljudsku upotrebu, i naročito ih je poželjno uzimati nakon ozdravljenja ili nakon primene antibiotika kako bi se vratile dobre bakterije crevnoj flori.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić