Kalendar takmičenja 2019

<<  <  January 2019  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Banović Tijana
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

1323144
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2025
3016
21684
1279329
52464
122300
1323144

20-01-2019 19:41
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872 (trenutno nije u funkciji)
Privremeni fiksni telefon: 011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 064/416-9706
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

Klikni OVDE da poručiš opremu kluba

                       oprema za trening

Zašto su probiotici dobri za naše zdravlje

probiotici

S obzirom da zima dugo traje, bolesti posaju oubičajne, treba razmisliti koji su najbolji načini da se sačuva zdravlje jednog plivača. Elitni sportisti prolaze kroz teške treninge pa samim tim imaju i povećan rizik od nastanka infekcija, naročito gornjih disajnih puteva i gastrointestinalnog trakta. Ostati zdrav tokom cele godine je od vitalne važnosti za svakog sportistu, dok bi svaka iole i manja pauza sprečila dalja fizička i psihička poboljšanja. Takođe, prilikom bilo koje bolesti performanse sportista se smanjuju, pa je indentifiovanje metoda za poboljšanje zdravlja i prevenciju bolesti od suštinske važnosti za plivače.

 

Šta su probiotici

Probiotici su dobre bakterije koje služe za regulaciju crevne flore. U prirodnim uslovima ih možemo naći u fermentisanim proizvodima kao što su jogurti. Novija istraživanja sugerišu da probiotici mogu jačati i odbrambene sposobnosti organizma, mada sam mehanizam delovanja još uvek nije potpuno razjašnjen.

 

Na koji način deluju probiotici

Naša crevna flora u normalnim uslovima je naseljena dobrim bakterijama, tako da one žive udružene sa čovekom i omogućavaju varenje teško svarljivih namirnica i proizvodnju nekih vitamina. Međutim, često se dešava da loše bakterije stignu do creva i nasele se, čime potiskuju one dobre. Upotrebom različitih antibiotika uništavaju se i one dobre bakterije, pri čemu loše bakterije tada dobijaju priliku da zaposednu creva. Kada se ove loše bakterije prenamnože, dolazi do pojave proliva, bolova i infekcija. Tada, dodatnim unosom dobrih bakterija putem probiotika može da se ponovo uspostavi normalna crevna flora.

 

Kako koristiti probiotike

Probiotske bakterije kako smo i ranije naveli nalaze se u jogurtu, i verovatno ih i vi svakodnevno koristite, a ukoliko i nije tako, vreme je da počnete. Dakle najefikasnije unošenje dobrih bakterija jeste ukoliko unosite najmanje porciju mlečnih fermentisanih proizvoda na dan u obliku čaše jogurta.

Pored jogurta, probiotike možete naći i u hrani i to u sledećem obliku:

Kiseli kupus

Izaberite uvek nepasterizovan kiseli kupus (to jest prirodan kupus iz kaca vaših baka i deka) iz razloga jer pasterizacija (proizvodnja kakvu koriste supermarketi) ubija aktivne korisne bakterije. Inače da znate da je kiseli kupus kao namirnica prepun vitamina koji jačaju imunitet.

Meki sirevi

Iako su sirevi mlečni proizvodi uglavnom prilikom njihove pripreme dolazi do uklanjanja i dobrih bakterija. Međutim istraživanja su pokazala da sir gauda poseduje neke od dobrih bakterija za vaš organizam. Pored toga, sir može biti nosač za probiotike koji jačaju imuni sistem.

Kefir

Kefir su po nekim legendama pravili pastiri na Kavkazu. Za ovu namirnicu možemo reći da je po ukusu i strukturi veoma sličan jogurtu, a sadrži naravno i probiotike pa ga treba konzumirati.

Kiseli krastavčići

Prepoznatljiva namirnica koju uglavnom konzumiramo tokom zimskih dana, a predstavljaju najbolju prirodnu fermentisanu namirnicu. Morska so rastvorena u vodi podstiče rast korisnih bakterija i može dati kiselim krastavčićima probiotičko delovanje.

 

Savet

Kao što ste mogli sami da pročitate probiotici su veoma korisni za naš organizam i ne treba ih izbegavati. Probiotici su tako potpuno bezbedni za ljudsku upotrebu, i naročito ih je poželjno uzimati nakon ozdravljenja ili nakon primene antibiotika kako bi se vratile dobre bakterije crevnoj flori.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić