Kalendar plivačkih takmičenja za 2018

<<  <  April 2018  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112
161718192022
23242526272829
30      

Važno obaveštenje


Važno obaveštenje vezano za 73. rođendan kluba

Poštovani roditelji, 21.04. održaće se miting "Sve prolazi Zvezda traje"u Beogradu. Molimo Vas da ukoliko želite da ugostite svoje male plivače iz drugih klubova i prijavite na listu domaćina za učestvovanje na mitingu, da nam se javite na telefone kancelarije kluba ili putem emaila. Stojimo Vam na raspolaganju.

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Banović Tijana
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

330786
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3968
3487
22609
269246
113462
132640
330786

23-04-2018 21:23
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 064/416-9706
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

Klikni OVDE da poručiš opremu kluba

                       oprema za trening

Ishrana dece u svetu

ishrana dece u svetu

Kao što i vi sami znate, pravilna ishrana je jako važna kako za očuvanje zdravlja tako i za normalno funkcionisanje organizma.  U zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazimo, razlikuju se i kulture pa samim tim i pojmovi zdravlja i zdravog načina života a o svemu tome ćemo govoriti i u nastavku ovog teksta. Nacionalne kuhinje sveta se svakako razlikuju među sobom, a samo podneblje u kome se nalazimo diktira i izbor namirnica. Stoga ne čudi što Eskimi najviše jedu namirnice životinjskog porekla, a stanovnici tropskih krajeva uživaju u dobroj ljutoj papričici. Ali, koliko porodice i državne ustanove različitih zemalja ulažu vremena, novca i truda da svoje naraštaje poduče tome šta je zdrava hrana, zašto je ona važna, kako da se ponašaju dok jedu, i koje su blagodeti koje će osetiti ako jedu raznovrsno pročitajte u nastavku.

 

Južna Koreja

U južnoj Koreji pravilna ishrana se uči od malih nogu kao životna veština. Deca se uče disciplini tako da jedu u tačno određeno vreme a ne svaki put kada osete glad. U Koreji smatraju da nije dobro davati deci svakojake grickalice i ne prihvataju klasične izgovore koji čak i kod nas postoje "pao mi je šećer" i sl. Svojoj deci u Koreji obljašnjavaju da je potrebno jesti zajedno sa porodicom i da na takav način dobijaju pun užitak u ishrani. U Koreji deca jedu isto što i stariji, a stolovi su prekriveni povrćem, barenom ili pečenom ribom, mesom, kiselim kupusom, zdravim žitaricama i supama. Možda niste znali ali deca Južne Koreje imaju najnižu stopu gojaznosti u razvijenom svetu.

 

Francuska

Francuzi su strpljivi, hrani pribegavaju s ljubavlju i istrajni su u podučavanju dece ishrani. Pedijatri u Francuskoj bebama kao prvu hranu preporučuju supu od praziluka, endiviju, spanać i repu. Svoju decu uče da je ukusna hrana u stvari zdrava hrana. Francuzi uče decu da moraju da razmišljaju o načinu na koji jedu - zdrav razum zasnovan na bogatoj kulturi ishrane, podržan velom nauke. Francuski zvanični gastronomski vodič preporučuje da se užine potpuno izbace sa dnevnog menija, a grickalice nose natpise upozorenja (kao na cigaretama) da je grickanje između obroka loše za zdravlje. Školski obrok u Francuskoj nije samo obrok, već predstavlja unapred definisan usmereni napor državne, regionalne i lokalne samouprave da deci obezbede sveže pripremljene i kuvane obroke, da ih uče socijalizaciji i lepom ponašanju za vreme obroka. Rezultat je zdrava nacija: 6 miliona dece svakodnevno ruča u školama, a obroci su im, na primer, musaka od karfiola, pečena endivija, salata od praziluka i brokoli. Automati i kiosci sa brzom hranom su zabranjeni, kao i mleko sa dodatkom šećera i aditiva. Kako bi deca imala što raznovrsniju ponudu, isto jelo se ne servira dva puta u toku meseca.

 

Švedska

Kod Šveđana je interesantna činjenica da su odredili subotu kao dan za slatkiše, pa ih većina dece jede samo tada. Izbor gotovih slatkiša je minimalan, a kolači i krekeri takođe čekaju vikend, osim u posebnim prilikama. Ni čips ni sokovi se ni ne spominju do petka ili subote, a i tada se dobija uglavnom po jedna porcija. Posle vode se pije jedino mleko, koje je i napitak koji deca konzumiraju u školi. Nastavnici neretko traže od dece da donesu voće za podnevnu užinu. Obilnija užina se ne preporučuje, jer može da upropasti apetit za ručak.

 

Japan

Japan takođe razvija disciplinu od samog rođenja kod dece, tako da su slatkiši prava retkost i najviše se u tom slučaju koristi voće, a glavni deo obroka su žitarice i povrće, dok proteina životinjskog porekla ima veoma malo, na primer mali komad ribe ili mesa. U Japanu najčešće dominiraju pirinač i azijski ukusi dok su jela sveže pripremljena. Deca u Japanu moraju od malih nogu da se uključuju u porodične aktivnosti  i jednom rečju budu od koristi - da znaju da operu sudove, iseckaju voće ili povrće, postave sto, izbace đubre itd. U školama se pridaje važnost pravilnom ponašanju za stolom, a deca se uče da poslužuju jedni druge, da ne počinju jelo dok svi ne sednu za sto itd. Donose svoje poslužavnike, i pošto jedu u učionicama, posle obroka svi zajedno peru sudove, čiste podove, brišu stolove i vraćaju posuđe u kuhinju. U većini vrtića i škola deca čak uzgajaju i beru povrće. U pojedinim vrtićima najstarija deca jednom godišnje sama spremaju ručak za sebe i roditelje. Od dece se očekuje da pojedu sve iz svog tanjira, da što manje hrane bacaju, a ukoliko neko ne pojede svoj obrok ostaće bez istog sve dok ne dođe kod svoje kuće. Većina škola ima nutricioniste koji, između ostalog, rade sa decom koja su izbirljiva ili se ne hrane zdravo. Isto tako, deci se objašnjava zašto treba da budu zadovoljni kada jedu zdravu hranu, i takav vid edukacije se naziva shokuiku (edukacija).

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić