Kalendar plivačkih takmičenja za 2018

<<  <  November 2018  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Banović Tijana
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

1109738
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3248
3192
14780
1072707
48883
120591
1109738

15-11-2018 13:02
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872 (trenutno nije u funkciji)
Privremeni fiksni telefon: 011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 064/416-9706
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

Klikni OVDE da poručiš opremu kluba

                       oprema za trening

Pasterizovano ili sveže mleko

pasterizovano ili sveze mleko

Mleko predstavlja hranu i lek, i veoma je važna namirnica za čoveka. Mleko je veoma dobar izvor u vodi rastvorljivih tiamina (vitamin B1), riboflavina (vitamin B2) i kobalamina (vitamin B12) dok ima malih količina niacina (vitamin B3), pantotenske kiseline (vitamin B5), piridoksina (vitamin B6), vitamina C i folne kiseline te se ne smatra glavnim izvorom ovih vitamina u ishrani. Mleko sadrži znatne količine vitamina A, D i male količine vitamina E i K koji su rastvorljivi u mastima.

Nažalost mleko je veoma pogodna sredina za razvoj mkroorganizama pa su termičke obrade veoma važne u održavanju njegovog veka trajanja. Mleko u standardnom obliku skladištenja u marketima možemo pronaći kao sveže i pasterizovano. Razliku između navedena dva detaljnije obljašnjavamo u nastavku ovog teksta.

Pod svežim mlekom podrazumevamo sirovo mleko, odnosno sveže pomuženo. Ovakvo mleko može biti vrlo kvarljivo i puno bakterija, pa i pored toga naši preci su koristili ovakvo mleko i nisu imali nikakvih problema. Nažalost, današnje krave od kojih dobijamo mleko se ne hrane na isti način kao i prošlovekovne krave, to jest hrane se jeftinom stočnom hranom i što je jako zanimljivo, iako su se higijenski standardi povećali, uslovi gajenja krava na farmama su se pogoršali, što znači da su i bakterije, bolesti i infekcije koje se pojavljuju na savremenim farmama mnogo gore nego nekada. Razlog tome je i povećana potražnja za mlekom, što znači zapravo da jedna današnja krava mora biti u stanju da pruži 3-7 puta više mleka nego nekada. Takvi uslovii saznanja su naterali potrošače da kupuju pasterizovano mleko, popularno nazvano trajno mleko jer se mnogo teže kvari i može trajati mnogo duže od svežeg. Pasterizovano mleko se dobija zagrevanjem na temperaturama nižim od 100°C određeno vreme, a nakon toga se hladi na temperaturi od 5°C. Ono što bi trebali da znamo za pasterizovano mleko jeste da boja i ukus mleka ostaju isti, ali dolazi do smanjenja sadržaja vitamina C. Takođe se smanjuje rastvorljivost nekih mineralnih materija i proteina.

Sterilizovano ili UHT mleko je najlošiji oblik mleka, iz razloga jer se često pravi od mleka u prahu. UHT je skraćenica za ultra-high-temperature. Obično se sprovodi na temperaturama od 135-142 ºC, u toku nekoliko sekundi.To jest mleko u prahu se pomeša sa vodom, homogenizuje, ponovo steriliše i sipa u tetrapak ambalažu. Sterilizovano mleko obično sadrži manje masnoća, sklono je fermentaciji i kiseljenju, i predstavlja mleko od koga ne mogu da se prave drugi mlečni proizvodi, odnosno najnekvalitetniji oblici mleka. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, deci i starijim osobama ako ne unose proteine iz drugih namirnica (mesa, ribe i jaja).

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić