Kalendar takmičenja 2019

<<  <  October 2022  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

27508046
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
10362
17815
120360
27269501
28177
555902
27508046

02-10-2022 07:10
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 060/5057980
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

O klubu

crvena zvezda logooo
Sa velikim entuzijazmom plivački radnici u tek osnovanom Sportskom društvu Crvena zvezda pokrenuli su plivački klub. Đorđe Paljić i Dušan Đukić bili su najagilniji zagovornici pokretanja sekcije, ali su teškoće sa kojima su se suočavali bile velike. Nije bilo bazena za plivače i vaterpoliste koji su svoj sportski vek provodili na dotrajalim splavovima pored Savskog doma.   U tim uslovima klub je opstajao samo tri godine, da bi posle jedanaest godina ponovo oživeo. Konstituisanje je usledilo 1959. godine i naš klub tek tada kreće stazama uspeha.  Ipak treba istaći najistaknutije predstavnike kluba u prvom periodu postojanja. Najeminentniji naš plivač bio je Severin Bijelić, a isticala se i Miša Stanojev, državna reprezentativka koja je 400m slobodnim stilom plivala ispod šest minuta.
 
Prvu generaciju odličnih plivača nasledili su Miša Mladenović, Zoran Drakulić, Čedomir Zlatić, Đorđe Kostić, Stevan Nikić. Vesnik novog vremena bila je titula prvaka Jugoslavije koju je Zvezdi doneo Slobodan Zorić 1960. godine, da bi početkom sedamdesetih godina iz Zvezdine plivačke škole “izronili” najperspektivniji plivači koji su u narednim godinama postali najjača ekipa u zemlji. Rad u našem klubu bio je vrlo stručan. Mlade su podučavali Atina Bojadži i Slavko Njegovan, a jedno vreme kao trenerdemonstrator u klubu je radila i olimpijska šampionka Đurđa Bjedov. Šest godina Zvezda je dominirala u jugoslovenskom plivanju i u periodu između 1973. i 1978. godine osvojila je dve ekipne titule prvaka i jedan kup države. U tom periodu naročito su se isticali braća Predrag i Nenad Miloš, plivači koji se svrstavaju u red najuspešnijih koje je celovita Jugoslavija imala. Fantastično su tada plivali i rekorde obarali još i Žarko Mitrović, Dubravka Bijelić, Sonja Karadžić, Zoltan Apro…
 
Posle toga usledilo je trofejno zatišje, ili bi zasvetlucao tek poneki biser Zvezdinog plivanja, poput Ane Košute, sve negde do 1989. godine. Tada su u naš klub iz Partizana prešli Mladen Kapor, Tibor Rezmanj i Đerđ Cabafi. Već te godine na prvenstvu države naši plivači osvajaju najviše medalja - sedam zlatnih, četiri srebrne i dve bronzane, čime je napravljen rezultatski “bum” koji niko nije očekivao.   Mladen Kapor ušao je u istoriju plivanja kao prvi Jugosloven koji je 100m slobodnim stilom isplivao za manje od 50 sekundi (49,66). Odlične rezultate zabeležili su Tibor Rezmanj, Đerđ Cabafi i Miloš Jakšić, a uspešnu karijeru najavile su Dragana Matović i Korina Bogdanović. Za samo pola godine u Zvezdi, Kapor, Rezmanj i Cabafi doneli su preporod našem plivanju. Postali su reprezentativci, najbolji plivači Jugoslavije.
 
Od braće Miloš Zvezda nije imala takvu ekipu za uspehe. Uslovi za dobar rad plivača kod nas nisu postojali, tako da za nova dokazivanja ove generacije i za pomeranja granica rekorda nije bilo više snage. Ipak, u našem klubu nisu posustajali, radilo se predano i stasavali su novi plivači.    Srđan Filipović, Predrag Stojadinović, Goran Radošević i Dragana Matović pobedama na pojedinačnim prvenstvima države vraćaju Crvenu zvezdu na domaći tron. 1992. godine, po treći put, osvojena je ekipna šampionska titula. Kompletiran je trenerski kadar i uspesi su se nizali. U klubu su radili Aleksandar Škanata i Tatjana Knežević, profesionalni treneri, Maja Ivanišević i Anton Mirković, legendarni učitelj najvećih asova jugoslovenskog plivanja kakvi su bili Đurđica Bjedov, Nenad i Predrag Miloš, Žarko Mitrović… Početkom 1994. godine Zvezda je predstavila obnovljenu ekipu, željnu novih dokazivanja i rekorda.
 
Talenti kakvi su Maja Grozdanić, Dragana Manojlović, Vesna Damjanović, Tamara i Irena Lučić, Biljana Stajić, Miodrag Vasić, Branislav Božić, Marko Mijušković, Goran Radošević, Predrag Stojadinović, Đorđe Filipović, Aleksandar Čomić i Srđan Filipović, ulivali su poverenje uoči velikog jubileja 50 godina postojanja i rada našeg kluba. U 1995. i 1996. godini naši plivači osvajaju pregršt titula na pojedinačnim državnim prvenstvima, nekolicina njih zaslužila je učešće na prvenstvu Evrope za juniore (Đorđe Filipović, Maja Grozdanić, Aleksandar Čomić), a na Olimpijadi se takmičila Maja Grozdanić. Veliki broj naših plivača osvojio je medalje na Balkanijadama, a učestvovali su i na Mediteranskim igrama i raznim međunarodnim plivačkim mitinzima. Maja Grozdanić učestvovala je i na Svetskom kupu 1997. godine.
 
Stara priča o neimaštini u ovom bazičnom sportu uticala je da naši plivači odlaze u inostranstvo. Dragana Matović je tri godine boravila u SAD i trenirala pod nadzorom Fila Hansela, trenera koji je četiri godine bio član američke olimpijske selekcije. Predrag Stojadinović je plivao za Univerzitet u Salemu, a tamošnje novine pisale su da je građen kao medved i da “proždire” svoje protivnike. I tako, dok je kod nas plivanje muku mučilo da preživi, naši talenti su dobijali priznanja u vodećoj plivačkoj zemlji sveta.
 
Dva naša člana, Igor Rašula i njegov trener Srđan Filipović, krenula su na Evropsko pionirsko plivačko prvenstvo u gradu Trento u Italiji (26/28. marta 1999. godine). Nakon noći bombardovanja našeg grada, zvezdaši uspevaju da se preko Budimpešte i Beča domognu Italije. Dobili su frenetične ovacije od oko dve hiljade posetilaca i učesnika iz 16 evropskih zemalja na bazenu “Madona bjanka”. Uz pomoć g. Bolonjana, menadžera kluba “Rari Nantes”, naši predstavnici iskoristili su priliku da obaveste italijansku i svetsku javnost o besomučnom razaranju naše zemlje. Pismo naših plivača objavljeno je u velikom broju italijanskih novina. Organizacioni odbor Evropskog prvenstva uručio je našoj ekipi počasnu zlatnu medalju, kojom je izražena velika zahvalnost i priznanje za učešće i hrabrost.   Poslednje dve sezone u Zvezdinom plivanju samo je jedna lasta, Gorana Goranić beležila je zapažene rezultate, a onda se 2004. godine pojavila Milica Ostojić i počela da obara rekorde, najpre pionirske, a zatim kadetske i juniorske.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić